Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca ”in realitate” numarul de refugiati care ar reveni Romaniei, conform deciziei JAI, nu este mare si ”poate fi usor de gestionat”, el sustinand ca problema nu este legata de numarul imigrantilor, ci de principiul de impunere a unor cote obligatorii.

”Numarul de refugiati in realitate nu este mare, poate fi usor de gestionat de catre Romania”, a declarat seful statului intr-o conferinta de presa sustinuta la Cotroceni inainte de plecarea la Bruxelles, la summitul Consiliului European. Iohannis a mai spus ca acesti refugiati ”nu trebuie primiti in urmatoarele saptamani, ci, cel mai probabil, intr-un an”.

”Problema poate fi gestionata usor de Romania. Pozitia noastra ramane in continuare una de participare voluntara. Nu cred ca aceste cote obligatorii reprezinta o solutie”, a mai spus Iohannis, apreciind ca ”Guvernul poate gasi caile cele mai bune nu doar pentru primirea si amprentarea imigrantilor, ci si pentru a face demersuri de integrare a lor”.

Presedintele a subliniat ca problema nu este reprezentata de numarul de refugiati care revin Romaniei, ci de faptul ca au fost impuse cote obligatorii, desi Romania sustine participarea voluntara.

”Nu e complicata gestionarea imigrantilor, pricipiul este complicat, pentru ca noi am vrut sa participam voluntar. Se pun in discutie principiile dupa care lucreaza Comisia Europeana”, a adaugat Klaus Iohannis.

In aceeasi conferinta de presa, presedintele a spus ca regreta ca decizia JAI prin care Romaniei i-au fost alocati alti 2.475 de refugiati nu a fost luata prin consens, in baza unor negocieri, ci prin vot majoritar, el precizand ca aceasta decizie a JAI nu va putea fi schimbata in CE.

”Regretam si eu regret ca aceste decizii in loc sa fie luate prin consens, in baza unor negocieri, s-au luat prin vot majoritar. Nu cred ca impartirea cotelor obligatorii prin vot rezolva acesta problema. Aceasta impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti”, a declarat Iohannis, intr-o conferinta de presa.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

El a mai spus ca ministrul de Interne a participat la JAI ”cu un mandat perfect, de la Guvern, intarit de decizia CSAT”.

Iohannis a mai spus ca decizia luata marti seara in JAI nu va mai fi discutata si ”revotata” in sedinta de miercuri a Consiliului European de la Bruxelles, la care va participa si el.

”Aceasta decizie a JAI nu va fi discutata astazi in Consiliul European, nu are nevoie de o revotare in Consiliul European. Inteleg ca sunt tari care doresc sa o conteste. Vom astepta rezultatul”, a adaugat Iohannis.

Romania ar urma sa primeasca 2.475 de refugiati din 66.000 de extracomunitari distribuiti din Italia si Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marti de Consiliul JAI, numarul total de imigranti alocat pana in prezent Bucurestiului fiind de 4.837.

Consiliul UE a aprobat marti distribuirea in prima etapa, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in Italia si Grecia. Uniunea Europeana va stabili ulterior, pe baza aceleiasi formule, distribuirea a inca 54.000 de refugiati.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiati aflati in Grecia, Romania ar urma sa primeasca 1.890. Din alti 15.600 de extracomunitari aflati in Italia, Romania ar urma sa primeasca 585. Numarul total al refugiatilor care ar urma sa ajunga in Romania conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475, scrie MEDIAFAX.

Romaniei ii revin alti 2.362 de refugiati potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiati. Potrivit propunerii precedente a Comisiei Europene, care se referea la distribuirea a 40.000, respectiv a 120.000 de refugiati, Romania urma sa primeasca in total 6.351 de refugiati. Este foarte probabil ca aceasta cifra sa fie atinsa prin repartizarea restului de 54.000 de refugiati.

Ministerul Afacerilor Interne a comunicat, marti seara, ca vicepremierul Gabriel Oprea a votat, in Consiliul JAI, impotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reiterand pozitia de principiu conform careia Romania nu sustine relocarea de refugiati pe baze obligatorii.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

"Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis ministrilor de interne europeni si reprezentantilor Comisiei Europene faptul ca Romania este solidara cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiati si, tocmai de aceea, inca de la primele dezbateri pe tema solidaritatii si responsabilitatii, Guvernul Romaniei si-a manifestat disponibilitatea si a decis preluarea prin relocare a unui numar de 1.705 refugiati din Italia si Grecia si 80 refugiati din afara Uniunii Europene (in total 1.785 refugiati)", anuntat MAI.

Consiliul European se intruneste miercuri, in reuniune extraordinara, pentru a dezbate planul de distribuire a refugiatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.