PNL cere autoritatilor romane si maghiare sa detensioneze relatiile incordate si sa gaseasca "solutii reale", spune purtatorul de cuvant al PNL Ionut Stroe.

Intr-un comunicat semnat de Ionut Stroe se arata ca "PNL ia act cu surprindere de amplificarea tensiunilor diplomatice dintre Romania si Ungaria, in conditiile in care autoritatile maghiare nu renunta la gestul hazardat, neinspirat si antieuropean de a ridica un gard la granita Romaniei, iar autoritatile romane, in loc sa imprime o abordare europeana a discutiilor, se limiteaza in a raspunde politicianist prin jigniri si amenintari".

"Am dori sa amintim «diplomatilor» de ambele parti ale «gardului» ca problema cu care ne confruntam azi este una dramatica, umanitara si complexa. Este, insa, in acelasi timp, o problema a intregii comunitati europene si trebuie tratata in acest context nu prin decizii individuale. Cerem autoritatilor romane si maghiare sa nu dezgroape orgolii istorice si sa lucreze impreuna la gasirea unei solutii europene. Obsevam ca, pe masura ce lucrurile evolueaza, spiritul european si principiile la care am aderat cu totii in privinta protejarii drepturilor universale, a asigurarii libertatii de circulatie, a drepturilor refugiatilor, incep sa fie nesocotite. Va anuntam ca miza acestei situatii de criza o reprezinta oamenii si nu gardurile de autoizolare sau interesele politicianiste", a precizat Stroe.

PNL condamna actele de violenta de la granita sarbo-ungara si subliniaza ca in acest context mentinerea unei stari tensionate la nivel diplomatic nu rezolva chestiunile reale cu care se confrunta Uniunea Europeana la granita sa, ci mai mult le adanceste, se mai arata in comunicat.

"Este nevoie de o decizie unitara a Consiliului European atat in privinta numarului de refugiati, care trebuie repartizati echitabil, dar, mai important decat atat, a modului in care tarile expuse si care se vor angaja sa ii primeasca trebuie sa actioneze in aceasta criza, in sensul integrarii lor. Nu se poate aborda tehnica aruncarii problemei in curtea celuilalt prin incercarea de a directiona fortat migrantii dintr-o parte in alta a Europei. Tarile UE sunt dispuse sa coboare presiunea si sa primeasca refugiati, dar ca urmare a unei impartiri echitabile si echilibrate. Suntem reprezentantii unor tari europene si ar trebui ca frontul comun, in spiritul european al politicilor pe care le-am imbratisat cu totii, sa prevaleze indiferent de orgoliile personale", subliniaza purtatorul de cuvant al PNL.

Liberalii mai spun ca raman "consecventi ideii ca solidaritatea este o strada cu dublu sens si, mai important decat numarul refugiatilor care vor ajunge intr-o tara sau alta, ramane stabilirea in mod unitar a unui mecanism de azil si de integrare bazat pe principiile sanatoase ale UE", scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

"Este nevoie de fonduri europene suplimentare pe care Romania, la fel ca oricare alta tara care va gazdui refugiati, sa le primeasca pentru a dezvolta sisteme speciale de asigurare a dreptului la sanatate, de acces la invatamant si eventual, ulterior obtinerii dreptului de sedere, a dreptului la munca si libera circulatie", adauga purtatorul de cuvant al PNL.

"Reiteram ca in acest moment discutia ar trebui sa ramana axata pe solutii si nu pe crearea de noi fronturi de conflict", se mai arata in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.