Sorin Oprescu a fost suspendat din functia de primar general al Capitalei, dupa decizia definitiva de arestare preventiva, ordinul de suspendare emis de prefect fiind trimis Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care se va intruni in sedinta, pentru desemnarea primarului interimar.

Prefectul Capitalei, Paul Petrovan, a emis, marti, ordinul prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de primar general al lui Sorin Oprescu, a anuntat institutia, intr-un comunicat de presa.

Ordinul de suspendare din functie a lui Sorin Oprescu a fost emis dupa ce Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Bucuresti au comunicat, prin fax, Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti, ca in 6 septembrie s-a dispus arestarea preventiva a primarului general al Capitalei, iar masura a ramas definitiva in 14 septembrie, dupa respingerea, ca nefondata, a contestatiei formulate de Sorin Oprescu.

Prefectura Capitalei a precizat ca ordinul de suspendare i-a fost comunicat lui Sorin Oprescu. De asemenea, Prefectul Municipiului Bucuresti a transmis Consiliului General al Municipiului Bucuresti ordinul de constatare a suspendarii de drept a mandatului primarului general.

Dupa decizia de suspendare din functie a lui Sorin Oprescu, Consiliul General al Muncipiului Bucuresti trebuie sa se intruneasca in sedinta de indata pentru a alege un primar interimar, dintre cei doi viceprimari ai Capitalei - Cornel Pieptea (PNL) si Dan Darabont (PSD).

Viceprimarul liberal, Cornel Pieptea, a scris, in 9 septembrie, pe pagina de Facebook, ca obtinerea mandatului de primar general nu este un obiectiv personal si, avand in vedere ca situatia dificila a Primariei Capitalei impune atentia totala a viitorului primar general interimar, prezenta sa fiind necesara 24 din 24 de ore, nu poate indeplini cu succes aceste atributii.

Prim-vicepresedintele PNL Cristian Busoi a declarat ca intelege decizia viceprimarului liberal Cornel Pieptea de a refuza sa preia un interimat la Primaria Capitalei, aratand ca PNL va decide pe cine va sprijini, variante fiind fie viceprimarul PSD, fie un consilier liberal.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Edilul sef al Capitalei a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.

Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Oprescu si judecata luni la Curtea de Apel Bucuresti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Magistratul a mentinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv.

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruti de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denuntat.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit in trafic, in noaptea de 5 spre 6 septembrie, iar asupra sa ar fi fost gasita suma de 5.000 de euro din banii care ar fi fost primiti ca mita, au mai spus sursele citate.

In acest dosar au mai fost arestati, in 7 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, directorul general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu.

Citeste si:
Denisa Filcea a rămas fără Instagram. Fotografa de la botez îi vrea...
Denisa Filcea a rămas fără...

Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea si intermedia mita intre firmele care doreau contracte din partea institutiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost impartiti intre el, primarul Sorin Oprescu si directorul economic din Primarie, conform anchetatorilor.

"Executantul pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, diferenta de profit reprezenta mita si/sau pret al influentei, dupa caz, avand trei destinatii: 10 la suta din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului Bucuresti (Primarul), 5 la suta din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic in cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului in perioada 2013-ianuarie 2014 si la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane in perioada ianuarie 2014-prezent", au aratat procurorii.

Citeste si:
Procesul de extrădare al Elenei Udrea din Bulgaria are loc marți
Procesul de extrădare al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.