Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a discutat duminica, prin telefon, cu presedintele Klaus Iohannis si cu lideri ai altor state europene, inaintea reuniunii Consiliului UE pentru Justitie si Afaceri Interne pe tema imigratiei, programata luni.

"Tocmai am avut o conversatie cu Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, pentru pregatirea Consiliului extraordinar de luni al ministrilor de Interne", a transmis Juncker prin Twitter, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Comisiei Europene a precizat ca a discutat si cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. "Am fost amandoi de acord sa mentinem deschise frontierele intre statele membre UE; avem nevoie de aprofundarea integrarii europene si de mai multa solidaritate in gestionarea crizei refugiatilor", a spus Juncker.

Juncker a discutat si cu premierul Ungariei, Viktor Orban, cu seful Guvernului Cehiei, Bohuslav Sobotka, cu primul-ministru slovac, Robert Fico, si cu seful Executivului leton, Laimdota Straujuma.

Reprezentantii statelor membre UE vor dezbate luni in Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne propunerile Comisiei Europene privind imigratia. Romania va fi reprezentata de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunta ca tara noastra poate primi 1.785 de refugiati, respingand cotele obligatorii.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat un sistem pentru distribuirea refugiatilor in state UE in functie de cote obligatorii stabilite pe baza unor criterii precum marimea teritoriului, numarul de locuitori, starea economiei si situatia sociala. Potrivit propunerii Comisiei Europene, Romania ar urma sa primeasca 6.351 de refugiati, Germania, 31.443, iar Franta 24.031. Pentru Spania, propunerea este de 14.931 de extracomunitari, in Polonia ar urma sa ajunga 9.278, iar in Olanda 7.214. Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia au exprimat opozitie fata de propunerea cotelor obligatorii, avertizand ca un sistem "obligatoriu si permanent" de acest tip ar fi "inacceptabil".

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca mandatul Romaniei va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, adaugand ca nu este oportun si nu este o solutie sa fie stabilite astfel de cote si ca este nemultumit de anuntul Comisiei Europene. "Referitor la cotele care au fost prezentate de presedintele Comisiei Europene, vreau sa fac doar cateva remarci. Nu este cazul inca sa fac o declaratie exhaustiva in legatura cu acest subiect, dar pot sa va spun ca am luat act cu oarece nemultumire de acest proiect prezentat in Parlamentul European", a declarat Iohannis.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Presedintele a afirmat ca Romania poate primi aproximativ 1.700 de refugiati pe baza voluntara si a respins cota obligatorie, stabilita de Comisia Europeana la 6.351 de imigranti. Premierul Victor Ponta nu sustine nici el cotele obligatorii, dar a indicat indirect ca acest lucru va fi discutat la reuniunea ministeriala europeana de luni. La randul sau, ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, in Comisia parlamentara pentru Afaceri Europene, ca anuntul Comisiei Europene privind cotele de refugiati reprezinta o propunere care va fi negociata in Consiliul Justitie Afaceri Interne, adaugand ca nu sunt prevazute sanctiuni pentru statele care nu pot primi imigranti conform cotelor. Vicepremierul si ministrul de Interne Gabriel Oprea, cel care va reprezenta Romania la reuniunea Consiliului JAI, a spus ca va transmite ca tara noastra isi va respecta angajamentele initiale de a primi 1.785 de imigranti, iar "cu modestie, dar si cu demnitate" va vota impotriva cotelor obligatorii.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.