Traian Basescu a venit, vineri, inainte de ora 12.00, la Parchetul instantei supreme, fiind citat pentru a da o declaratie in dosarul in care este acuzat de amenintarea Gabrielei Firea, dupa schimbarea incadrarii faptei. La plecare, Traian Basescu a declarat ca n-a facut decat un lucru simplu si va continua sa se apere.

[Update]

Intrebat daca a dat o declaratie in fata anchetatorilor, el a raspuns afirmativ.

Avocatul senatoarei PSD, Lucian Bolcas, a spus, la sosirea la sediul Parchetului, ca audierea lui Traian Basescu de vineri "e o procedura normala a audierii unui inculpat ca toti inculpatii de teapa lui".

Intrebat ce crede ca le va declara anchetatorilor, Bolcas a raspuns "Povesti", adaugand ca e de parere ca nici Traian Basescu "nu stie ce sa mai povesteasca", dar ca fostul presedinte "va trebuie sa le explice (procurorilor - n.r.) de ce adresarea catre doamna senator Firea ca nu-si va mai gasi sotul acasa nu constituie o amenintare".

Intrebat daca aceasta va fi cea mai grea audiere la care a participat, Bolcas a raspuns ca declaratia lui Basescu de vineri ar reprezenta "cea mai importanta audiere pentru Romania".

"Cred ca este foarte importanta, trebuie sa se aleaga odata si odata apele, sa se stie ca exista doua categorii de oameni: unii care reprezinta civilizatia si buna-cuviinta, iar alta care reprezinta ceea ce Octavian Paler denumea marlania"
, a mai spus Bolcas.


Fostul presedinte a fost citat de procurori, pentru a da o declaratie, dupa ce, pe 2 septembrie, acestia au schimbat incadrarea faptei de care este acuzat Basescu fata de Gabriela Firea, din santaj in amenintare.

Intrebat de jurnalisti ce le va spune procuorilor, Basescu a raspuns razand: "Nu stiu, depinde ce ma intreaba". Aproximativ 10 persoane, sustinatori ai fostului presedinte, au venit vineri la sediul Parchetului cu pancarte pe care scrie "Cel mai bun presedinte al Romaniei. Respect Traian Basescu" si "Basescu, respect. Noi suntem copiii statului de drept". Un alt barbat, care sta deoparte, incadrat de jandarmi, il huiduie pe Traian Basescu.

Fostul presedinte a fost chemat si pe 2 septembrie la Parchet pentru a fi anuntat de schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care este urmarit in acest dosar.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

El a anuntat atunci, la plecare, ca procurorii i-au adus la cunostinta ca a fost schimbata incadrarea juridica in dosarul sau, din santaj in amenintare, fapta care se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare de pana la un an, in timp ce pedeapsa pentru santaj este de la un an la cinci ani de inchisoare, conform noului Cod penal.

”Nu mai e santaj, e amenintare. Se pedepseste cu amenda sau inchisoare de la trei luni la un an, vedem. Inseamna ca, usor, usor justitia se apropie de adevar”, a afirmat Basescu.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX ca, date fiind probele de la dosar in acest moment, procurorii au decis schimbarea incadrarii.

La randul sau, Lucian Bolcas, avocatul Gabrielei Firea, a spus ca Traian Basescu a fost citat sa se prezinte din nou la Parchetul instantei supreme vineri.

”O sa ne vedem din nou la Parchetul General saptamana viitoare, vineri, cand domnul Traian Basescu va veni din nou. A fost citat pentru a fi din nou audiat in calitate de inculpat in dosar, cand va putea sa aduca probe in favoarea sa”, a spus Bolcas.

Citeste si:
O pensionară din Brăila sună cel puțin o dată pe oră la 112
O pensionară din Brăila sună...

Atat la intrarea fostului presedinte Traian Basescu, cat si la iesirea din sediul Parchetului, s-a creat o busculada. De asemenea, in fata Parchetului ICCJ s-au aflat catteva zeci de persoane, care au strigat si huiduit, avand pancarte cu mesajele: "Basescu la puscarie!", "Basescu, respect! Noi suntem copiii statului de drept" si "Basescu la Rahova pentru ce a furat!", dar si cativa sustinatori ai fostului presedinte.

Fostul presedinte a fost si in 18 martie la Parchetul instantei supreme, insa atunci el nu a fost audiat, ci doar i s-a adus la cunostinta faptul ca este urmarit penal pentru santaj.

Parchetul ICCJ a dispus, in 11 martie, inceperea urmaririi penale pe numele lui Traian Basescu, dupa ce anchetatorii au redeschis, in 30 decembrie 2014, dosarul in care Gabriela Firea il acuza pe Basescu de santaj.

Citeste si:
O procuroare vrea să îi audieze pe Donald Trump și pe copiii săi...
O procuroare vrea să îi...

Cercetarile in acest dosar fusesera suspendate de procurori pana la finalizarea mandatului de presedinte al lui Traian Basescu intrucat acesta beneficia de imunitate.

Parchetul instantei supreme anunta, in 18 aprilie 2014, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate.

Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.

Citeste si:
Dosarul privind alegerile prezidentiale din decembrie 2009 a fost...
Dosarul privind alegerile...

Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix", a precizat Basescu.

Traian Basescu a mai spus ca ii recomanda premierului Victor Ponta sa nu o ia pe "senatoarea santajista" Gabriela Firea ca purtator de cuvant la alegeri pentru coalitie, pentru ca aceasta poarta ghinion barbatului despre care spune ca vrea sa il protejeze. Basescu a tinut totodata sa aminteasca prestatia Gabrielei Firea din campania pentru prezidentiale a lui Mugur Isarescu.

Gabriela Firea a reactionat, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".

Firea preciza, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, in seara zilei de 13 aprilie 2014, intr-o emisiune televizata, "un mesaj fara niciun echivoc" legat de activitatea ei in Comisia Calarasi.

"Astept cu interes reactiile institutiilor statului si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest act flagrant de intimidare a unui senator al Romaniei!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj.

In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci ca a semnat documentul si a precizat ca gestul este determinat de amenintarile pe care seful statului le-a adus unui senator al Romaniei. Ponta a precizat ca a fost primul care a semnat plangerea penala formulata pe numele lui Traian Basescu.

Dosarul in care Traian Basescu este urmarit penal pentru santaj nu este singurul in care fostul presedinte este cercetat.

Potrivit unei adrese a Biroului de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), trimisa marti, la solicitarea MEDIAFAX, in 12 dosare penale care il privesc pe Traian Basescu s-a dispus reluarea urmarii penale, fiind trimise la instanta in vederea confirmarii redeschiderii urmaririi penale. In sapte dintre dosare judecatorii au confirmat deja redeschiderea urmaririi penale.

Conform documentului citat, reluarea urmarii penale s-a dispus in conformitate cu dispozitiile articolului 335 alineatul 2 din Codul de procedura penala, potrivit caruia "in cazul in care au aparut fapte sau imprejurari noi din care rezulta ca a disparut imprejurarea pe care se intemeia clasarea, procurorul revoca ordonanta si dispune redeschiderea urmaririi penale"

"In doua dintre dosarele redeschise a fost inceputa urmarirea penala cu privire la fapta, respectiv infractiunile de abuz in serviciu, fals in declaratii si uz de fals, iar intr-un dosar a fost dispusa efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Traian Basescu sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj", se arata in adresa PICCJ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.