Sorin Oprescu a primit, sambata seara, suma de 25.000 de euro pentru mentinerea in functie a unui functionar din subordine, si nu cu titlu de imprumut, asa cum a sustinut "in mod cu totul neconvingator" in fata judecatorului, potrivit motivarii instantei la arestarea preventiva a edilului.

Tribunalul Bucuresti, care a decis duminica arestarea preventiva a lui Sorin Oprescu, arata in motivarea deciziei ca acesta masura preventiva poate fi dispusa in cursul urmaririi penale daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit o infractiune de coruptie.

Instanta arata ca, din probele administrate in cauza, rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatori economici care doreau sa obtina contracte din partea institutiilor publice trebuiau sa remita o parte din venitul brut realizat din executia acelui contract, cu titlu de mita, factorilor de decizie din cadrul aparatului aflat in subordinea primarului Sorin Oprescu.

Aceasta activitate a grupului, creat in jurul denuntatorului, care a detinut functii la Centrul Cultural Palatele Brancovenesi de la Mogosoaia si respectiv la Administratia Cimitirelor, s-ar fi desfasurat pe doua paliere.

Pe primul palier infractional se afla activitatea infractionala desfasurata de denuntator, acuzat ca a acordat contracte publice unor contractori privati, pretinzand si primind de la acestia cu titlu de mita sume importante de bani.

Aceasta activitate a creat premisele savarsirii de catre primarul municipiului Bucuresti a infractiunii de luare de mita, desfasurata pe cel de-al doilea palier infractional, se mai arata in motivare.

Potrivit judecatorului, exista suspiciunea rezonabila ca Oprescu, in baza unei intelegeri prealabile cu alte doua persoane, a primit de la una dintre ele suam de 25.000 de euro, din totalul de 60.000 de euro, pretinsi de acestea de la o societate comerciala care efectua lucrari la palatul de la Mogosoaia.

Oprescu ar fi validat astfel activitatea infractionala a celui care i-a oferit banii si ar fi mentinut intr-o functie publica un functionar corupt.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

"In concluzie, din probele existente la dosarul cauzei, astfel cum au fost expuse mai sus, judecatorul de drepturi si libertati retine ca inculpatul O.S.M.a cunoscut provenienta ilicita a sumei de 25 000 euro, pe care a primit-o de la denuntatorul ....., cu titlu de contraechivalent al prestatiei sale, aceea de a asigura stabilitatea functiei publice detinute de ....., prin incalcarea obligatiilor ce ii reveneau in calitate de primar al mun. Bucuresti", se spune in motivare.

Instanta subliniaza ca probele administrate in cursul urmaririi penale contureaza teza potrivit careia "inculpatul O.S.M.a primit de la P.B.C.suma de 25.000 euro cu titlu de mita si nu cu titlu de «imprumut» asa cum a sustinut inculpatul in mod cu totul neconvingator, in fata judecatorului".

Pe langa natura infractiunii care se presupune ca a fost savarsita de inculpat, respectiv cea de coruptie, judecatorul a mai avut in vedere si "reactia societatii la asemenea fapte, prin care o persoana publica, detinatoare a celei de-a doua functii elective ca numar de voturi in Romania primeste mita, prin intermediul directorului unei institutii publice din subordinea sa", ceea ce, potrivit magistratului "contureaza un grad ridicat de pericol social, masura arestarii preventive fiind singura masura apta sa asigure la acest moment buna desfasurare a procesului penal".

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

In plus, judecatorul retine ca, daca s-ar lua o alta masura preventiva in acest caz, ar putea fi afectata buna desfasurare a procesului penal, "avand in vedere ca este posibil ca inculpatul sa influenteze ancheta, in special prin prisma calitatii pe care o detine", aceea de primar al Capitalei. Decizia de arestare a lui Oprescu a fost luata de judecatoarea Daria Isabela Mihet.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut de procurorii DNA sambata noapte, iar duminica noapte, cu putin inainte de miezul noptii, Tribunalul Bucuresti a emis mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus in arestul Politiei Capitalei. Decizia nu este definitiva si a fost contestata de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucuresti, care va judeca contestatia pe 14 septembrie.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sambata seara, de la seful unei institutii din subordine, 25.000 de euro, bani care proveneau de la patru denuntatori. Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca persoana care i-a dus banii ar fi seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Citeste si:
Efect catastrofal după arestarea lui Andrew Tate. Copiii îi copiază...
Efect catastrofal după...

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit in trafic, sambata noapte, iar asupra sa ar fi fost gasita suma de 5.000 de euro din banii primiti ca mita, au mai spus sursele citate.

In acest dosar au mai fost arestati, luni, de Tribunalul Bucuresti, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, director general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu.

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a declarat, marti, ca dosarul in care Sorin Oprescu este cercetat de DNA pentru luare de mita nu a fost deschis in urma denuntului unei singure persoane, ci in urma plangerilor depuse de doua persoane fizice, in luna martie.

Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

Ea a precizat ca persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu in 5 septembrie nu se numara printre cele care au facut plangerile. Mai mult, persoana respectiva nu are calitatea de denuntator, ci de suspect, si se afla in arest la domiciliu.

Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului Capitalei, declara ca Sorin Oprescu nici nu a cerut si nici nu a primit bani: ”Acest om nu a cerut niciodata sume de bani”.

Luni seara, dupa ce l-a vizitat pe primar in arest, Chiciu a spus ca Sorin Oprescu "nu va demisiona", iar mesajul sau pentru toti cei care s-au grabit sa-l acuze este: "Aveti putintica rabdare, domnilor!".

Avocatul a mentionat ca Oprescu se simte mai bine si se gandeste deja la apararea pe care o va face.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.