Comisia de Cod electoral a fost convocata pentru a discuta proiectul legii votului prin corespondenta, a anuntat, miercuri, presedintele comisiei Mihai Voicu, aratand ca spera ca, in doua saptamani, acest proiect sa intre in dezbaterea Senatului.

Mihai Voicu a precizat ca, pe 15 septembrie, membrii comisiei vor avea, la ora 12.00, o intalnire tehnica cu reprezentanti ai Autoritatii Electorale Permanente pe tema votului prin corespondenta, iar la ora 16.00 comisia se va reuni pentru a finaliza forma proiectului. "Sper ca in doua saptamani proiectul sa intre in dezbaterea Senatului", a adaugat Voicu.

Camera Deputatilor este for decizional.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD, ca "in acest moment" a identificat zece principii foarte importante pentru ca proiectul votului prin corespondenta sa treaca pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, scrie MEDIAFAX.

"Votul trebuie sa fie secret, nu trebuie sa fie denaturat de frica sau de recompensa, trebuie sa fie accesibil, adica sa fie usor de inteles si de realizat pentru orice cetatean roman, pentru a stimula participarea la procesul decizional. Dorim ca votul prin corespondenta sa fie facut doar pentru tipul national de alegeri. Trebuie sa fie echitabil, discriminarea de orice fel trebuie sa fie sanctionata prin lege, iar procedura de vot prin corespondenta, fie ca este corespondenta traditionala, fie cea electonica, trebuie sa fie gratuita pentru toti cetatenii romani. Trebuie sa fie unul responsabil, securitatea operatiunilor de vot trebuie sa garanteze ca toti participantii la acest proces isi exprima optiunile conform propriei lor constiinte, fara teama de repercusiuni sau de amenintari", a precizat Zgonea.

In replica, Mihai Voicu a precizat luni ca PNL a depus in Parlament un proiect privind votul prin corespondenta care este "la cheie" si a depasit faza de principii. "In legatura cu cele «zece principii», expuse azi de PSD cu privire la votul prin corespondenta, doresc sa reamintesc faptul ca PNL a depus, in Parlament, inca din luna martie, proiectul de lege care reglementeaza acest domeniu si care a fost realizat prin consultarea cu organizatiile din Diaspora, cu ONG-urile de specialitate din tara, cu expertii AEP, precum si cu reprezentantii ambasadelor statelor UE. Tin sa precizez, totodata, ca proiectul PNL este unul «la cheie» si, evident, a depasit faza de «principii». Proiectul depus de PNL in dezbaterea legislativa are marele avantaj ca tine cont de parerea reprezentantilor Diasporei. Reamintesc PSD ca trebuie sa tinem cont in primul rand de parerea celor in sprijinul carora facem acest proiect si mai putin de «principiile» gandite in laboratoarele de partid ale PSD", a aratat Voicu.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Proiectul votului prin corespondenta a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, dupa alegerile prezidentiale existand consultari la Palatul Cotroceni si un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislatia electorala (legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale si legea partidelor) dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind inregistrate patru initiative pe aceasta tema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.