Senatorul UDMR Tanczos Barna va depune o petitie la Ministerul Mediului, pentru reanalizarea sistemului de protejare a carnivorelor mari, in special a ursilor, al caror numar depaseste 10.000 de exemplare in tara noastra, adaugand ca Romania nu se poate transforma in "gradina zoologica a Europei".

Senatorul UDMR Tanczos Barna a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca va depune, marti, o petitie la Ministerul Mediului, prin care solicita reanalizarea sistemului de protejare a populatiei carnivorelor mari, in special a ursilor, al caror numar a depasit aproape de doua ori efectivul pe care s-a angajat Romania, fata de Uniunea Europeana, sa il protejeze, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu putem transforma Romania in gradina zoologica a Europei, nu ne putem asuma mai mult decat trebuie in protejarea unor specii de animale salbatice. Populatia de urs creste, a depasit deja 10.000 de exemplare in Romania, iar tara noastra si-a asumat, printr-un angajament fata de UE, ca va pastra un efectiv de aproximativ 6.000 de ursi"
, a declarat senatorul Tanczos intr-o conferinta de presa sustinuta la Miercurea Ciuc.

El a mai spus ca, potrivit statisticilor oficiale, numarul ursilor din Romania creste anual cu "sute, poate mii de exemplare", atingand in prezent cifra de 10.400 si ca aceste animale salbatice si-au depasit habitatul natural si reprezinta un real pericol atat la adresa oamenilor, cat si pentru alte specii.

"Nu exista, cred, in UE o tara unde sa fie atatea pagube, atatea atacuri ale ursilor, nu putem noi sa ducem in carca dezideratele intregii Uniuni la nivel de populatie de ursi, ei sa aiba productii de 10.000 de tone de porumb la hectar, de zece ori mai multe bovine pe hectar si noi sa nu putem creste efectivele si sa pierdem cotele de lapte pentru ca noi trebuie sa pastram natura intacta, speciile protejate", a mai spus Tanczos Barna.

Senatorul UDMR sustine ca nu este suficient sa se modifice Hotararea Guvernului nr. 1679/2008, privind acordarea despagubirilor pentru pagubele provocate de animalele salbatice, ci ca trebuie regandit intregul sistem legislativ de protejare a acestei specii si adus in concordanta cu interesele fermierilor, cu opinia societatii civile si cu punctele de vedere ale autoritatilor locale.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

"Este inadmisibil sa tratam acest subiect strict din punctul de vedere al protejarii unui animal salbatic", a precizat Tanczos, adaugand ca actualul sistem legislativ este "depasit", se bazeaza strict pe opinia ONG-urilor, Ministerului Mediului, agentiilor si specialistilor care lucreaza in acest domeniu si nu are in vedere "aproape deloc" pozitia agricultorilori, a societatii civile, autoritatilor locale care se confrunta cu tot mai multe probleme cauzate de ursi.

Despre nivelul despagubirilor pentru pagubele provocate de animalele salbatice, senatorul UDMR afirma ca este "aproape o gluma, o aberatie", el trebuind sa fie stabilit la nivelul pagubelor cauzate si nu al cheltuielilor efectuate cu insamantarea culturii, exemplificand ca, in momentul in care se constata o paguba de 40 de tone de porumb-siloz, un fermier este despagubit cu contravaloarea a 40 de kilograme de boabe de porumb folosit la insamantat si 250 de kilograme de ingrasamant chimic.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Tanczos Barna a mai spus ca nu doar plata despagubirilor in domeniul agricol este "de prioritate zero" in momentul de fata, ci si regandirea sistemului legislativ din punct de vedere al vanatorii, aratand ca de multe ori cotele de vanatoare raman "nefolosite, chiar si in perioadele cand se inregistreaza atacuri generate de exemplare periculoase", aspect "total neglijat", in prezent.

"Momentan, nu putem face altceva decat sa propunem solutii, sa atragem atentia asupra unor cazuri concrete, a unor probleme curente. Nefiind la guvernare, nu putem spera la altceva decat la un dialog constructiv cu Ministerul Mediului", a conchis viceliderul grupului UDMR in Senat.

Petitia a fost semnata de peste 70 de primari din judetele Harghita si Covasna, de presedintii consiliilor judetene, de deputatii si senatorii din cele doua judete si va fi depusa marti, la ora 11.00, la Ministerul Mediului.

Citeste si:
Alți doi parlamentari au demisionat din grupul PNL, după Ludovic...
Alți doi parlamentari au...

In document se precizeaza, intre altele, ca numai la nivelul anului 2014, in cazul judetelor Covasna si Harghita se constata ca din totalul de 527 de pagube inregistrate cu procese-verbale doar 99 au fost aprobate pentru plata, 197 au fost respinse pentru neindeplinirea conditiilor si 231 inca nu au fost procesate, semnatarii solicitand Ministerului Mediului sa analizeze managementul carnivorelor mari prin prisma conflictelor generate de acestea, astfel incat "sa reduca presiunea sociala actuala si sa evite accentuarea acestor conflicte".

In Harghita, anul acesta, dupa ce au iesit din hibernare, ursii au atacat si ucis mai multe vite pe islazurile comunale in localitatile Plaiesii de Jos, Carta, Martinis Odorheiu Secuiesc, Tulghes, Toplita si Sculeni, iar de la inceputul verii si pana in prezent patru persoane au ajuns la spital, dupa ce au fost atacate de ursi.

Citeste si:
Incendiu violent la un depozit din Voluntari. Două clădiri sunt...
Incendiu violent la un...

Potrivit unei statistici a Agentiei de Protectia Mediului Harghita, anul trecut au fost inregistrate 242 de cazuri de pagube provocate de animalele salbatice in judet, ursii fiind responsabili de aproximativ 200 dintre acestea. Tot anul trecut, ursii au atacat si ranit mai multe persoane din Harghita, in perioada recoltarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.