Victor Ponta nu a fost pus sub control judiciar dupa ce procurorii au pus in miscare actiunea penala si i-au schimbat calitatea din suspect in inculpat in dosarul "Turceni-Rovinari", anchetatorii luand masura asiguratorie a sechestrului pe bunuri mobile si imobile ale premierului.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a aratat luni, intr-un comunicat de presa, ca in dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de "inculpatul Victor-Viorel Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», in prezent prim-ministru al Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, spalarea banilor".

In cauza, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatului Victor Ponta, a precizat DNA. De asemenea, conform sursei citate, anchetatorii i-au adus la cunostinta luni lui Victor Ponta calitatea procesuala, in conformitate cu prevederile articolului 309 Cod de procedura penala.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA "Sova si Asociatii" de la complexele energetice Turceni si Rovinari a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Dan Sova si a persoanelor din sfera relationala a acestuia.

In 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura "Sova si Asociatii", s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

In urma analizarii inscrisurilor, in raport de probele ce fusesera deja administrate in cauza, a rezultat ca la data de 30 august 2007, intre SCA "Sova si Asociatii", reprezentata de Dan Sova, si Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a incheiat o conventie avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea.

Comunicat DNA

In conventia incheiata pe o perioada nedeterminata s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Victor Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara, au scris procurorii in ordonanta. Ulterior, printr-un act aditional, onorariul avocatului Victor Ponta s-a majorat la suma de 3.000 de euro pe luna, incepand cu luna aprilie 2008.
Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Victor Ponta a devenit ministru, sustin procurorii.

"Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA «Sova si Asociatii» care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati", au mai aratat procurorii.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-ar fi inteles cu Dan Sova ca acesta sa intocmeasca, in cadrul societatii de avocati, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia. Intrucat specializarea juridica lui Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.

"Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda «copy paste», dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA «Sova si Asociatii», avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activitatile respective, nici macar in parte", au notat procurorii in ordonanta.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Procurorii sustin ca Victor Ponta a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA "Sova si Asociatii" pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential din Bucuresti.

In perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, Ponta ar fi beneficiat si de foloase din partea societatii de avocati, constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. In tot acest timp, societatea de avocati ar fi platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total fiind vorba de 79.641,11 lei.

"In luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati. Autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA «Sova si Asociatii», la solicitarea expresa a lui Ponta Victor-Viorel"
, au mai aratat procurorii.

Citeste si:
Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, audiat la DNA în...
Fostul primar al Timișoarei,...

Anterior, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca Victor Ponta a fost pus sub inculpare, luni, in dosarul in care este urmarit penal, alaturi de Dan Sova, iar procurorii urmeaza sa identifice bunurile acestuia, pentru ca o parte sa fie puse sub sechestru. Sursele citate au precizat ca premierul nu a dat luni o declaratie la DNA, folosindu-se de dreptul la tacere.

Premierul Victor Ponta a fost luni la DNA, el spunand la iesirea de la DNA, unde a stat aproximativ 30 de minute, ca nu a dat declaratii in dosarul in care este cercetat si ca pentru audieri va reveni in luna august.

Intrebat daca demisioneaza din functia de premier, Victor Ponta a spus: "Nu vreti sa facem politica in alta parte, nu la DNA? Ne vedem la partide, la Parlament".

In 5 iunie, Victor Ponta a ajuns in fata procurorilor DNA, care l-au anuntat ca este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni - Rovinari si ar fi fost savarsite in perioada in care Ponta a fost avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputatilor sa avizeze urmarirea penala pe numele premierului si pentru conflict de interese, insa solicitarea a fost respinsa de catre deputati, in 8 iunie.

In 14 iunie, cand trebuia sa mearga la DNA pentru a fi audiat in dosarul Turceni-Rovinari, Ponta s-a internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai tarziu a fost operat la genunchiul stang. Dupa externarea din spital, Ponta a decis sa ramana in Turcia si pentru tratamentul de recuperare, intorcandu-se in tara in 8 iulie, dupa o absenta de aproape o luna.

La cinci zile dupa ce s-a intors in tara, Ponta a anuntat, printr-o scrisoare adresata liderilor social-democrati si postata duminica seara pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio functie de conducere" in PSD, pana la momentul in care isi va demonstra nevinovatia fata de acuzatiile care ii sunt aduse in justitie.

"Exista insa si o situatie noua, speciala, fata de care trebuie sa reactionez: presedintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum si de ce!). Si alti colegi ai nostri au renuntat temporar la functiile politice pentru a-si lamuri situatia juridica. Iar eu nu pot sa cer altora sa faca un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus sa mi-l asum! Pentru a nu lasa ca aceasta situatie sa afecteze PSD, va aduc la cunostiinta decizia mea de nu mai ocupa nicio functie de conducere in Partid pana la momentul in care imi voi demonstra nevinovatia fata de acuzatiile aduse (in ce ma priveste nu functioneaza prezumtia de nevinovatie prevazuta de Constitutie!)", se spune in mesajul adresat Rovanei Plumb, presedintele CN al PSD , lui Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, precum si membrilor BPN, ai CeXN si Consiliului National al partidului.

De asemenea, Ponta spune ca, daca nu va avea nicio solutie in justitie, care sa ii justifice nevinovatia, "pana la data congresului PSD", nu va mai candida la nicio functie si va "lupta din simpla si onoranta calitate de membru de partid".

Premierul Victor Ponta a vandut, in mai, doua apartamente, a dobandit un altul, prin schimb cu socrul sau, Ilie Sarbu, a donat o casa de vacanta, a cedat masina Citroen si a declarat ca detine o cota de 1/2 dintr-o casa de vacanta la Cornu, pentru care pana in 2014 titular era doar sotia sa. Modificarile rezulta din ultima declaratie de avere a premierului, completata pe 15 iunie.

Victor Ponta a notat in declaratia de avere ca pentru cele doua apartamente vandute a primit cate 75.000 de euro, ca apartamentul primit prin contract de schimb are o suprafata de 175 mp, iar apartamentul instrainat, in 6 aprilie, tot prin contract de schimb, a fost evaluat la 143.050 euro. De asemenea, autoturismul, cedat prin cesiune a contractului de leasing, a fost instrainat in 25 mai, catre SC Conexiuni Professional Service, cu o valoare de transfer a contractului de 5.000 de euro.

Ilie Sarbu mentioneaza, la randul sau, in ultima declaratie de avere, din 15 iunie, ca in luna aprilie a incheiat un contract de schimb de apartamente cu Victor Ponta si Daciana Sarbu. Totodata, Ilie Sarbu mentioneaza ca, printr-un contract de schimb, a achizitionat un apartament in suprafata de 119 mp.

Ponta a mai trecut, in noua declaratie de avere, o serie de bunuri detinute de sotia lui, Daciana Sarbu, precum: doua terenuri, din judetele Prahova si Dambovita, in suprafata totala de peste 10.000 mp; o casa de vacanta in comuna Cornu, judetul Prahova, de 196 mp; conturi si depozite bancare in valoare totala de peste 62.000 de lei si aproape 150.000 de euro. Tot pe numele Dacianei Sarbu este declarat un contract de leasing in valoare de 34.500 de euro, luat in 2013 si scadent in acest an.

Premierul a mentionat in declaratia de avere ca detine, impreuna cu Daciana Sarbu, o casa de vacanta in comuna Cornu, in suprafata de 202 mp, construita in 2010. Casa de vacanta era mentionata in declaratia de avere a Dacianei Sarbu din iunie 2014, insa atunci doar sotia lui Ponta era trecuta ca titular. Premierul declara, totodata, o suma cu 50.000 de euro mai mica in conturile bancare personale.

Ca investitie directa, Victor Ponta are o promisiune de cumparare a unui imobile in valoare de 200.000 de euro, mentionata intr-un antecontract. De asemenea, premierul mai noteaza in declaratia de avere doua imprumuturi acordate de sotia lui, in cuantum total de aproximativ 148.000 de lei, firmei D&C Sweets SRL si o donatie de 50.000 de euro.

Premierul Victor Ponta a primit, in 2014, o indemnizatie in cuantum total de 74.208 lei, iar sotia sa a primit 74.408,64 euro, in calitate de europarlamentar.

In declaratia de avere din 17 septembrie 2014, depusa atunci cand a candidat la Presedintie, Victor Ponta arata ca detine, impreuna cu sotia, Daciana, un apartament de circa 95 mp in Bucuresti, achizitionat in 2012. De asemenea, el mentiona ca a dobandit, in 2013, prin lichidare a patrimoniului Cabinetului de avocat "Ponta Victor Viorel", doua apartamente in Bucuresti, fiecare de circa 65 mp si a cumparat, in 2006, un teren intravilan de 1.371 mp si o casa de 63 mp in judetul Gorj.

Premierul declara atunci ca are in conturi, la Unicredit Tiriac Bucuresti, aproape 4.900 de lei si aproximativ 53.000 de euro, iar la BRD Bucuresti - 12.000 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.