Politica 2 Iulie 2015 19:02
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru modificarea si completarea Legii 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, act normativ in baza caruia va functiona la Bucuresti Centrul de comanda NATO.

Potrivit Administratiei Prezidentiele, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei.

Actul normativ pentru modificarea si completarea Legii 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei a fost adoptat recent de Parlament.

La articolul 2, a fost introdusa litera i, care stabileste faptul ca "prepozitionarea inseamna dispunerea produselor militare, echipamentelor si materialelor din inzestrarea fortelor armate straine si, dupa caz, prezenta personalului de deservire in facilitati apartinand autoritatilor publice, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii unor actiuni".

De asemenea, a fost aprobata modificarea articolului 3 din Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei in sensul ca "infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor astfel de organisme se face cu aprobarea Parlamentului, la propunerea presedintelui Romaniei, la solicitarea ministrului Apararii Nationale, cu avizul CSAT sau in baza tratatelor internationale la care Romania este parte, cu aprobarea presedintelui, la propunerea ministrului Apararii nationale si cu avizul CSAT". "Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie in termen de cinci zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz", se mai arata in textul de lege.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

In forma actuala, articolul 3 stipula ca "infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale se face cu aprobarea Parlamentului".

Totodata, proiectul de lege stipuleaza si faptul ca, in cadrul activitatilor specifice, Ministerul Apararii poate pune la dispozitia fortelor armate straine, gratuit sau contra cost, dupa caz, poligoane, terenuri, cladiri, tehnica, armament, echipamente si materiale, precum si alte bunuri si elemente de infrastructura din patrimoniul propriu.

Legea mai reglementeaza si conditiile in care fortele armate straine pot prepozitiona produse militare, echipamente si materiale si vizeaza, totodata, si optimizarea procedurii de notificare a Ministerului Justitiei cu privire la eventualele fapte cu caracter penal savarsite de un membru al fortelor armate straine care participa la operatiuni executate pe teritoriul Romaniei.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

In 18 mai, in baza acestei legi, presedintele Klaus Iohannis a solicitat, intr-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru infiintarea Unitatii de Integrare a Fortelor NATO si a Comandamentului multinational de Divizie, cu indicative militare, in Garnizoana Bucuresti.

Unitatea de Integrare a Fortelor NATO de la Bucuresti este unul din centrele de comanda ale Aliantei Nord-Atlantice. Unitatea a fost vizitata joi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, insotit de de presedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea si ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO, ca pentru pregatirea acestei structuri NATO de comanda au fost parcursi toti pasii conveniti cu Alianta, iar centrul va fi acreditat si va functiona in toamna acestui an, impreuna cu structurile altor state aliate. Potrivit lui Dusa, investitia pentru acest centru, care a fost amenajat in doua luni, se ridica la 16 milioane de lei - 13 milioane din bugetul NATO si 3 milioane lei din bugetul MApN -, iar in acesta structura vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari romani, iar celelalte de cadre ale tarilor aliate.

Citeste si:
Cu cât este plătit serviciul militar voluntar pentru românii între...
Cu cât este plătit serviciul...

Unitatea va fi operationala in aceasta toamna, cel mai probabil in luna septembrie, iar investitia s-a ridicat la 16 milioane de lei - 13 milioane de lei din bugetul NATO si 3 milioane de lei din bugetul MApN, scrie MEDIAFAX.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus ca nu este vorba despre o unitate militara, ci despre un cartier general unde vor fi planificate exercitiile trupelor NATO. ”Totul a mers repede aici, la Bucuresti. Aceasta mica unitate este parte a unui mare plan - marirea trupelor NATO pentru prima data de la Razboiul Rece pe flancul estic. Aici in Romania, la fel ca si in Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia si Lituania, vom mari flancul estic. In jur de 40.000 de oameni vor lucra aici din Romania, dar si din celelalate state membre ale NATO. Aceasta unitate transmite un mesaj clar: NATO este aici, NATO este pregatita sa se apere impotriva oricarei amenintari, suntem pregatiti sa aparam Romania si toti ceilalti aliati NATO. Am plantat un pom, este un simbol minunat, va creste pe pamantul Romaniei pentru generatiile urmatoare. La fel ca acest copac, rolul Romaniei in cadrul NATO va creste”, a declarat Jens Stoltenberg, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO de comanda la Bucuresti.

Citeste si:
Firea: Deci, fara majorare de alocatii! Promulgate dar... prorogare!
Firea: Deci, fara majorare de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.