Plenul reunit a aprobat, marti, solicitarea presedintelui Klaus Iohannis privind infiintarea Unitatii de integrare a Fortelor NATO si a Comandamentului multinational de Divizie, cu indicative militare, in Garnizoana Bucuresti.

Solicitarea a fost aprobata in unanimitate, cu 283 de voturi "pentru".

Presedintele Iohannis a solicitat, pe 18 mai, intr-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru infiintarea Unitatii de integrare a Fortelor NATO si a Comandamentului multinational de Divizie, cu indicative militare, in Garnizoana Bucuresti. "Va adresez rugamintea ca, in temeiul art. 3 din legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni saun tranzitul fortelor armatestraine pe teritoriul Romaniei, sa supuneti spre aprobare Parlamentului Romaniei infiintarea Unitatii de integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTEGRATION UNIT si a Comandamentului multinational de Divizie, sub denumirea MULTINATIONL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS, cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti", se arata in scrisoarea lui Iohannis.

Iohannis precizeaza in scrisoare ca "in contextul crizei din Ucraina, al actiunilor agresive ale federatiei Ruse in regiune si a masurilor NATO prin care se doreste reconfigurarea posturii militare strategice de aparare si descurajare a Aliantei, summitul NATO din Marea Britaniea reprezentat un reper pentru testarea solidaritatii Aliate nin cee ace priveste reafirmarea angajamentului pentru apararea colectiva".

In scrisoare se mai mentioneaza ca pentru punerea in aplicare a masurilor stabilite la summit trebuie constituite, pe teritoriul aliatilor din Est (Romania, Bulgaria, Polonia si cele trei tari baltice), a Unitatilor de integrare a Fortelor NATO si acceptarea ofertei Romaniei de constituire si operationalizare a Comandamentului multinational de Divizie Sud Est, relateaza MEDIAFAX.

"Comandamentului multinational de Divizie Sud Est va prelua coordonarea entitatilor Unitatii de integrare a Fortelor NATO dispuse pe teritoriul Romaniei si Bulgariei, fiind in masura sa asigure comanda si controlul intr-o opreratiune de tip art.5 in flancul de sud est al zonei de responsabilitatea NATO si va fi pus la dispozitia Aliantei incepand cu anul 2016- capacitatea de operationala initiala si in 2018- capacitatea operationala fianla", se mai arata in scrisoare.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Secretarul Biroului Permanent, deputatul Nicolae Mircovici a precizat, pe 18 mai, ca presedintele a solicitat "realizarea a doua structuri de forta care sa aiba locatia pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti". "Este vorba de o Unitate de integrare a fortelor NATO si de un comandament multinational de divizie, aceste doua structuri urmand sa aiba un numar de indicativ militar si sa fie conforme prevderilor militare in ceea ce priveste constituirea si functionalitatea lor", a spus Mircovici.

EL a explicat ca unitatea de integrare a fortelor se refera structura care realizeaza cooperarea intre structurile militare ale diferitelor tari care vor fi prezente aici si fortele armate romane, iar realizarea acestui indicativ are lor in urma intelegerii care este prevazuta in tratalele internationale in scopul realizarii acordului de aparare colectiva.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

"Este vorba de aparare colectiva si nu de interventie in cazul in care o tara este atacata, articolul 5, ci este vorba de aparare colectiva. (...) Comandamentul multinational de divizie este o structura care va putea dirija fortele la nivel de divizie, deci mai multe brigazi care pot fi comandamentul multinational", a adaugat Mircovici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.