Politica 8 Mai 2015 14:41
Klaus Iohannis a transmis, in Polonia, cu ocazia comemorarii a 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca ”amenintarile trecutului ne indeamna sa luptam impotriva uitarii” si ceea ce conteaza este ce alegem sa facem cu amintirile si ce alegem sa invatam din trecut.

”Nu conteaza doar ceea ce ne amintim. Conteaza, de asemenea, ceea ce alegem sa facem cu amintirile si ceea ce alegem sa invatam din trecut. Comemorarea tragicelor evenimente ale celui de-al Doilea Razboi Mondial este o parte integranta a culturii europene a memoriei. Este important sa ne amintim ca razboiul nu ucide doar fiinte umane. Astazi, aici in Polonia, unde a inceput acest razboi, trebuie sa ne amintim cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea: “Razboiul este o infrangere pentru umanitate”, a transmis Klaus Iohannis, in panelul politic “Integrarea europeana – o lectie invatata dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si semnificatia sa astazi” din cadrul manifestarilor organizate cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a sfarsitului celui de-al Doilea Razboi Mondial, scrie MEDIAFAX.

Seful statului a mai spus ca ”este datoria noastra sa cinstim memoria victimelor si sa ascultam cu atentie avertismentul pe care sacrificiul lor ni-l adreseaza”.

”Libertatea si pacea nu trebuie considerate ca fiind o realitate de la sine inteleasa. Traim intr-o lume definita de provocari, in care aceste valori fundamentale trebuie sa fie ocrotite si consolidate in mod constant. Una dintre principalele lectii ale celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost infrangerea urii, a prejudecatilor si a tensiunilor intre natiuni, precum si eliminarea lucrurilor care ii despart pe oamenii, pentru a le inlocui cu ceea ce ii uneste. Cooperarea stransa pentru pace a adus stabilitate si prosperitate in Europa celei de a doua jumatati a secolului al XX-lea. Proiectul european, cel mai de succes proiect de acest fel din istorie, este, astazi, mai relevant ca niciodata”, a mai afirmat presedintele Iohannis.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Potrivit sefului statului, ”incredibila transformare a Europei Centrale si de Est, precum si entuziasmul nostru de a deveni parte a comunitatii europene si a celei euroatlantice au confirmat relevanta Uniunii Europene si a NATO”.

”Ele au contribuit la stabilitatea din regiune si de dincolo de ea, ceea ce este extrem de important astazi, cand evenimentele ingrijoratoare din vecinatatea rasariteana exercita presiune asupra securitatii si a valorilor noastre. Cu certitudine, nu ne putem confrunta singuri cu aceste provocari. Numai muncind impreuna ne putem asigura securitatea colectiva cu ajutorul solutiilor sustenabile si putem mentine valorile europene fundamentale pe care le impartasim. Amenintarile trecutului ne indeamna sa luptam impotriva uitarii. Ellie Wiesel, supravietuitor al ororilor razboiului, a spus odata: «Trebuie sa aducem marturie, pentru cei morti si pentru cei vii»., a mai spus presedintele Iohannis.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Potrivit presedintelui Iohannis, ”actul comemorarii este necesar si pentru a sensibiliza constiintele in privinta amenintarilor la adresa pacii”.

”Romania este hotarata sa contribuie la realizarea unei Uniuni Europene mai functionale. Acest lucru inseamna o Uniune apropiata de cetatenii sai si concentrata asupra chestiunilor esentiale: crestere inovativa si locuri de munca, securitate interna si externa, precum si o politica energetica eficienta si sigura. Am increderea ca, impreuna, putem depasi toate obstacolele pesimismului si tendintele nationaliste sau xenofobe extreme, in consolidarea proiectului nostru european. O vointa politica ferma si o actiune coerenta sunt esentiale acum pentru a ne atinge obiectivul – o Europa mai integrata si cu mai multa influenta. Este o viziune pentru care va trebui sa luptam cu totii. O Europa mai puternica, mai unita si mai prospera va contribui in mod covarsitor la stabilitatea si securitatea intregii lumi. Aceasta ar fi mostenirea noastra pentru urmatoarea generatie de europeni, care ar trebui sa cunoasca doar pacea, unitatea si prosperitatea”, a mentionat el.

Citeste si:
Dana Roba, acuzații dure la adresa lui Daniel Balaciu. A suferit...
Dana Roba, acuzații dure la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.