Procurorul general Tiberiu Nitu a spus, miercuri, intrebat despre declaratiile lui Traian Basescu potrivit carora el ar fi "tras" la Revolutie, ca nu comenteaza si nu raspunde afirmatiilor conjuncturale ale unor politicieni si ca reputatia sa este solida si nu este afectat de astfel de declaratii.

Intrebat, miercuri, la intrarea in sediul Parchetului instantei supreme, despre declaratiile facute de fosul presedinte Traian Basescu referitoare la faptul ca el a impuscat oameni la Revolutie, Tiberiu Nitu a spus: "In calitate de magistrat am obligatia de rezerva si discretie. Nu comentez si nu raspund afirmatiilor conjuncturale ale unor oameni politici, afirmatii care nu au niciun temei juridic. Nu intentionez sa alimentrez un subiect creat artificial".

Nitu a mai spus ca, din punctul sau de vedere, subiectul este lamurit, precizand ca el a fost si prim-adjunct al procurorului general si reafirmand ca este un subiect creat artificial, scrie MEDIAFAX.

Intrebat daca va sesiza Inspectia Judiciara in cazul afirmatiilor facute de Traian Basescu, procurorul general al Romaniei a spus ca nu a luat o hotarare in acest sens, dar a precizat ca nu ar vrea sa fie el cel care incarca volumul de activitate al IJ. "Lasand gluma la o parte, am spus si la bilantul Ministerului Public ca in anul 2015 sa nu ne amagim ca atacurile impotriva procurorilor vor disparea. Iata, continua. In calitate de sef al Ministerului Public, cand activitatea Ministerului Public a fost criticata, am reactionat ferm. In ceea ce ma priveste, reputatia mea este solida si nu cred ca afirmatiile contextuale facute de oamenii politici ma pot afecta", a mai spus procurorul general al Romaniei.

Traian Basescu a declarat, luni, ca procurorul general Tiberiu Nitu este suspectat ca "a tras la Revolutie", cand era militar in trupele de Securitate si probabil ca "a impuscat cativa teroristi".

Fostul presedinte a explicat, referindu-se la dosarul in care Gabriela Firea il acuza de santaj, ca este suspect "cam la fel cum este Nitu". "Numai ca eu sunt suspect ca am facut o declaratie, iar Nitu e suspect ca a impuscat oameni la Revolutie, ca a tras, procurorul general. Era in trupele de securitate si el scrie in declaratia lui ca li s-a spus ca traga inspre Dorobanti, unde se miscau teroristi si el probabil ca a impuscat cativa teroristi, ce sa faca", sustinea fostul sef al statului.

Traian Basescu a scris, marti, pe Facebook, ca la numirea in functia de procuror general stia ca Tiberiu Nitu are certificat de revolutionar, motiv pentru care a fost increzator ca va finaliza dosarul Revolutiei, iar despre faptul ca acesta se afla printre "cei care au tras" el a aflat la finalul mandatului.

Citeste si:
„Podul Unirii”, primul construit în Maramureș de la Revoluție...
„Podul Unirii”, primul...

"La numirea in functia de procuror general stiam ca domnul Nitu are certificat de revolutionar si ca a primit 8000 de metri patrati de pamant drept recompensa. Si acesta a fost un motiv pentru care am fost increzator ca va finaliza dosarul revolutiei. Mi-l imaginam sub gloantele armatei", a scris pe Facebook fostul presedinte Traian Basescu, sustinand ca abia in ultimele saptamani de mandat a aflat ca Tiberiu Nitu a tras de la cladirea Televiziunii, pe care o apara.

"In ultimele saptamini de mandat am aflat ca militar in termen fiind (nu-i fac o vina din asta), a tras de la cladirea televiziunii pe care o apara in directia blocurilor din Dorobanti. Nu stiu daca a impuscat pe cineva. Nici el nu stie probabil. Dar abia atunci am inteles ca moral, domnul Nitu nu poate finaliza dosarul revolutiei", a precizat Basescu, intrebandu-se de ce Nitu nu i-a spus de la numire ca a fost "printre cei care trageau catre populatia razvratita".

Citeste si:
Zelenski a numit un deputat din partidul său pentru postul de...
Zelenski a desemnat un...

In octombrie 2012, dupa audierile pentru functia de procuror general, la iesirea din sala CSM, Nitu le declara jurnalistilor ca a primit, in baza legii, 8.000 de metri patrati, ca urmare a certificatului de revolutionar. Militarii care au participat la Revolutia din 1989 au beneficiat, ca si civilii, de 10.000 de metri patrati de teren, iar in cazul celor 78 li s-a dat cate 8.000, "ca atat a putut Primaria", preciza el.

La Revolutie, Tiberiu Nitu era militar in termen la unitatea de la Televiziunea Romana, trei dintre colegii sai fiind impuscati mortal.

Fostul sef al Parchetelor militare Dan Voinea a sustinut, intr-un interviu din 2013, ca actualul procuror general Tiberiu Nitu "are in dosarul Revolutiei o declaratie in care recunoaste ca a tras la Televiziune". "El era atunci militar. Are certificat de revolutionar acum, dar el trebuie cercetat la fel ca cei care au tras in decembrie 1989", spunea Voinea.

Citeste si:
Autoritățile hunedorene, acuzate că știau ce se întâmplă cu „Copiii...
Autoritățile hunedorene,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.