Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a desemnat pe Andrii Kostin, deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral) din partidul său pentru funcţia de procuror general.

Zelenski a desemnat un deputat din partidul său pentru funcția de procuror general

Președintele ucrainean a depus un proiect de rezoluţie în Parlament pentru ca forul legislativ să voteze noua candidatură înaintată de Zelenski pentru postul de procuror general, pe Andrii Kostin. Fostul procuror general, Irina Venediktova, a fost revocată din funcţie la începutul lunii iulie.

Reprezentantul preşedintelui la Curtea Constituţională, Fiodor Venislavski, a fost desemnat pentru a prezenta proiectul de rezoluţie privind înaintarea candidaturii noului procuror general în şedinţa plenară a parlamentului Ucrainei. Momentan nu se cunoaște când se va reuni parlamentul în sesiune plenară pentru a vota candidatura noului procuror general.

La mijlocul lunii iulie, Parlamentul de la Kiev a aprobat cererea președintelui Zelenski privind demiterea procurorului general, Irina Venediktova şi a lui Ivan Bakanov din funcția de şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la două zile după ce Zelenski îi suspendase din funcţie pe cei doi pentru incapacitatea de a elimina spionii ruşi şi colaboratori ai Moscovei din instituţiile statului ucrainean după atacul armat al Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Liderul partidului de guvernământ şi un apropiat al lui Volodimir Zelenski, David Arahamia, a scris pe Telegram că Venediktova va rămâne în echipă, făcând o subtilă referire că aceasta ar urma să primească un post diplomatic.

SUA a cerut marţi Ucrainei să aleagă un nou procuror general credibil care să îi ia locul celui care a fost recent demis. America a mai cerut autorităților ucrainene să lupte și împotriva corupţiei, chiar dacă statul se află în-trun conflict armat cu Rusia de mai bine de 5 luni.

SUA este preocupată de lupta împotriva corupţiei din Ucraina deja de mult timp, cu atât mai mult că statul ucrainean, aflat în război cu Rusia, își dorește să adere la Uniunea Europeană, a menționat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Citeste si:
Ce părere are Zelenski despre organizarea alegerilor prezidențiale...
Zelenski nu este de acord cu...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.