Presedintele Klaus Iohannis se va intalni, luni, cu delegatia Fondului Monetar International, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, la doua ore dupa ce seful statului se va adresa Parlamentului, intr-un mesaj pe care il va sustine in plenul reunit al celor doua Camere.

Discutiile presedintelui Iohannis cu delegatia comuna a FMI si a Comisiei Europene vor avea loc dupa ce si premierul Victor Ponta se va intalni cu reprezentantii institutiilor internationale. De asemenea, si comisiile de buget-finante din Parlament se vor intalni, luni, cu reprezentantii FMI, cu care vor discuta despre situatia creditelor acordate in franci elvetieni.

In negocierile de sambata nu s-a ajuns la un acord privind mai multe subiecte, cele mai importante vizand pretului gazelor pentru populatie si Complexul Hunedoara. "In primul rand, expertii Comisiei Europene insista pentru o solutie privind liberalizarea pretului la gaze, unde partea romana nu a avut aprobare de a ingheta procesul. Discutiile au fost aprinse si pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care expertii internationali cer lichidarea companiei. Decizia pe cele doua subiecte a fost amanata si urmeaza sa fie negociata, cel mai probabil luni, de delegatia comuna FMI si CE direct cu premierul Victor Ponta", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale, dupa discutiile de sambata dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, si delegatia comuna Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Delegatia FMI-CE se afla la Bucuresti pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, care ar urma sa se incheie in luna septembrie a acestui an.

Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare. Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.

Ultima misiune FMI la Bucuresti de evaluare a acordului a fost in luna iunie a anului trecut, cand Guvernul si Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, iar FMI a plecat fara o scrisoare de intentie.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Premierul Victor Ponta declara, recent, ca Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar incheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care il are Polonia, nu strica si nu costa, el adaugand ca negocierile in acest sens vor avea loc dupa incheierea "cu bine" a acordului existent.

O misiune tehnica a creditorilor internationali a mai fost prezenta in Romania in luna decembrie, insa exclusiv pentru discutii privind bugetul pe acest an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.