Klaus Iohannis, a declarat ca Romania indeplineste toate criteriile pentru aderarea la Spatiul Schengen si orice nelamuriri pe acest palier tin de considerente pur politice.

”Europa poate garanta prosperitarea si securitatea tuturor cetatenilor sai, fara sa atenteze la ceea ce a castigat deja prin respectarea deplina a acestor acumulari. Europenizarea completa a Romaniei este un obiectiv central al mandatului meu. Aceasta inseamna continuarea procesului de integrare europeana prin aderarea la Spatiul Schengen si prin adoptarea monedei euro”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, in cadrul discursului sustinut la intalnirea cu ambasadorii acreditati la Bucuresti.

”Locul Romaniei este in Spatiul Schengen, stat membru cu drepturi egale si depline. Indeplinim integral criteriile de aderare la Spatiul Schengen, orice nelamuriri pe acest palier tin pur de considerente politice”, a mai spus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca ”deficitul cel mai mare de care sufera statele membre UE nu este cel exprimat in bugetele nationale, ci lipsa increderii dintre parteneri, care duce la discriminare”, scrie MEDIAFAX.

”Cred ca putem depasi acest moment. Datoria partenerilor nostri europeni este de a fi corecti in evaluarile lor si in implementara regulilor. Credem in reguli care se respecta si care nu se schimba in functie de interese trecatoare”, a sustinut presedintele roman.

Acesta si-a exprimat convingerea ca, in conformitate cu asigurarile primite din partea institutiilor europene, Romania va deveni membra Schengen. ”Mai mult decat atat, in spiritul unitatii si al solidaritatii ata de necesare in prezent, Romania este pregatita sa contribuie la perfectionarea sistemului Schengen”, a afirmat el.

Totodata, Iohannis a declarat ca libertatea de circulatie sa nu fie afectata, dar, pe de alta parte, sa fie asigurat „un control mai riguros la granitele externe ale UE”. Seful statului s-a referit si la monitorizarea MCV, apreciind ca rapoartele succesive pozitive reprezinta o recunoastere „a eforturilor de consolidare interna pe toate planurile: combaterea coruptiei, functionarea institutiilor, cresterea transparentei si a predictibilitatii”.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.