Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi ca structurile cu atributii in privinta securitatii nationale "nu au instrumentele necesare", fiind necesara adoptarea urgenta a legilor Big Brother si a cartelelor pre-pay, pana la finele lui februarie.

Zgonea a fost intrebat cum vede parcursul legilor Big Brother si a cartelelor pre-pay, declarate neconstitutionale, dar in cazul carora de doreste adoptarea unei noi forme. "Evenimentele care sunt in proximitatea granitelor Romaniei, dar si in zona europeana, ne obliga sa facem aceasta lege repede, atat legea retentiei datelor, sa o modificam, cat si celebra lege a cartelelor pre-pay, cum o denumim noi. Ele sunt obligatorii pentru Romania", a afirmat Zgonea, potrivit MEDIAFAX.

El a afirmat ca serviciile de informatii si cele din zona de securitatea nationala au nevoie de "instrumente sa-si faca treaba cu profesionalism", in conditii de constitutionalitate.

Zgonea a evitat sa se pronunte in momentul in care a fost intrebat daca sustine ideea ca accesul la datele retinute de operatori sa se faca cu un mandat de la judecator sau fara. "Aceste doua legi (Big Brother si a cartelelor pre-pay, n.r.) sunt urgente si necesare pentru ca sistemul de siguranta nationala sa functioneze la parametrii cu care suntem obisnuiti. Suntem cea mai sigura si cea mai stabila tara din regiune, suntem respectati pentru aceasta chestiune si ele sunt rezultatul unor instrumente si unor actiuni pe care le-au facut sistemele noastre de siguranta nationala pe baza legilor pe care noi le-am votat aici, pentru ca daca nu le dai instrumente, ei nu au cum sa faca acest lucru", a mai afirmat Zgonea.

Presedintelui Camerei Deputatilor i s-a mentionat ca au fost declaratii ale unor reprezentanti din sistemul de siguranta nationala care au sustinut ca exista instrumentele necesare pe actualul cadru normativ. "Nu exista instrumentele necesare pe actualul cadru normativ. De aceea aceasta lege a fost ceruta atat de partenerii nostri care sunt in NATO, cat si in UE. Exista o problema pe care noi o avem si ea se numeste o bresa de securitate", a raspuns Zgonea.

El a fost intrebat care ar fi orizontul de timp in care aceste legi sa fie adoptate in Parlament. "Parerea mea este ca la finele lunii februarie trebuie sa fie aprobate", a replicat presedintele Camerei.

De asemenea, el a mentionat ca va trebui sa existe o decizie si la nivelul CSAT pe acest subiect."In functie de prioritati, in functie de urgente, Guvernul si cei care sunt membri in CSAT vor lua o decizie, pentru ca este o chestiune de siguranta nationala a statului roman si de credibilitate atat in structurile euro-atlantice, cat si in UE. Daca stabili ca prioritate sa mergem intr-un ritm accelerat prin cele doua camere vom merge asa, daca se va stabili angajarea raspunderii Guvernului, vom merge pe acel principiu", a mai afirmat Zgonea, sustinand insa ca este nevoie de dialog pe acest subiect in societate.

Citeste si:
Valeriu Zgonea a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare
Valeriu Zgonea a fost...

Presedintele Camerei a fost intrebat daca in CSAT se poate decide cu privire la cele doua legi. "Se discuta, pai, legea cu privire la siguranta nationala s-a stabilit in CSAT, nu o stabilim noi (...) acolo se stabilesc anumite forme", a mai afirmat Zgonea.

De asemenea, el a fost intrebat daca exista varianta angajarii raspunderii Guvernului pe aceste legi. "Din punct de vedere constitutional, da. Eu cred ca nu va fi asa si va fi procedura normala. Din ceea ce stiu toate partidele doresc o dezbatere deschisa", a mentionat Zgonea.

Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii a stabilit recent ca legea "Big Brother" si cea privind cartelele preplatite sa fie repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului si a societatii civile, directorul SRI, George Maior sustinand ca aceste mijloace sunt necesare intrucat exista nevoia identificarii tuturor factorilor de risc, in contextul noilor amenintari teroriste.

Citeste si:
Legea "Big Brother", necesara pentru a combate atacurile din online
Legea "Big Brother", necesara...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.