Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut, luni, ca proiectul Uniunii privind autonomia Tinutului Secuiesc nu are legatura cu Moscova, cu Crimeea sau cu separatistii, el sustinand ca UDMR nu doreste separare, enclavizare sau stat in stat.

"Nu are proiectul nostru legatura nici cu Moscova, nici cu Crimeea, nici cu separatistii. Noi nu am spus ca vrem separare, enclavizare, stat in stat. Ma delimitez de orice asociere cu Moscova si de ce se intampla in Ucraina. Nu vrem sa plecam din aceasta tara", a spus Kelemen, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca proiectul UDMR nu vorbeste despre separatism, enclavizare sau statalitate.

"Cand vorbim de autonomie, toata lumea se inflameaza si ne intreaba: «Dar cand vorbiti de autonomie, la ce va ganditi?». Poate ca in primul rand trebuie sa spunem la ce nu ne gandim: niciodata nu ne gandim la separatism, la enclavizare, la statalitate. Noi, cand vorbim de autonomie, vorbim de subsidiaritate, de descentralizare si, este adevarat, acolo unde comunitatea maghiara traieste in numar semnificativ, ne gandim la chestiunile lingvistice", a spus Kelemen.

El a aratat ca are intalniri cu premierul Ungariei, Viktor Orban, dar ca nu a discutat cu acesta despre proiectul de autonomie. "Am intalniri cu Orban, nu m-a intrebat nimic de autonomie, nu discutam aceste aspecte", a spus Kelemen.

Liderul UDMR a adaugat ca nu are incredere in "intentiile bune" ale Moscovei. "Noi, cand vorbim de autonomie, de autonomie culturala, de regionalizare, de drepturi lingvistice, de dezideratele comunitatii maghiare, tot timpul spunem, de la inceputul anilor '90 si pana azi si asa va ramane si in continuare, ca vrem sa obtinem aceste deziderate prin dialog cu majoritatea, impreuna cu romanii si prin mijloace parlamentare si democratice, nu pe strada, nu prin alte mijloace care nu au legatura cu democratia", a spus Kelemen.

Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc a fost prezentat oficial de catre presedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut". Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

In proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, ca limba maghiara, alaturi de cea romana, va fi considerata "limba oficiala in regiune", iar redactarea bilingva este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general. Totodata, proiectul UDMR prevede introducerea in regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare in scolile cu predare in limba romana, pentru "a exista bilingvism inca din copilarie".

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Proiectul are 97 de articole si este postat pe site-ul Uniunii in limbile romana si maghiara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.