Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, vineri, sesizarea Curtii Constitutionale privind suspendarea urmaririi penale a presedintelui Traian Basescu, din motive de imunitate, in dosarul in care senatorul Gabriela Firea a reclamat ca a fost santajata de seful statului.

Instanta suprema a admis, vineri, cererea formulata de senatorul PSD Gabriela Firea privind sesizarea Curtii Constitutionale, fiind reclamata astfel neconstitutionalitatea dispozitiilor articolului 312, alineatul 2 din Codul de procedura penala, care prevede ca "suspendarea urmaririi penale se dispune si in situatia in care exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale fata de o persoana".

Sesizarea exceptiei de neconstitutionalitate a fost ridicata de avocatii Gabrielei Firea, in raport de faptul ca presedintele beneficiaza de imunitate, scrie MEDIAFAX.

Instanta suprema a stabilit urmatorul termen in dosar la 24 iulie.

In 28 mai, avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcas, a depus o plangere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce Parchetul instantei supreme a decis suspendarea anchetarii presedintelui Traian Basescu "pentru calomnie".

Potrivit aparatorului Gabrielei Firea, imunitatea presedintelui nu trebuie sa incalce egalitatea in drepturi a cetatenilor unui stat democratic.

"Este ultima cale de atac, pe care, de data aceasta, am facut-o complexa, in sensul ca am adresat plangerea, cum spune la procedura, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar in cauza se pune in discutie interpretarea unor texte constitutionale. Eu consider ca niciun procuror si niciun judecator, chiar daca de la Inalta Curte, nu este competent sa se pronunte asupra interpretarii textelor constitutionale. Cu privire la interpretarea acestor texte se poate pronunta numai Curtea Constitutionala", arata avocatul.

Parchetul ICCJ anunta, in 18 aprilie, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Anchetatorii au constatat ca in aceasta cauza exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale, astfel ca a fost dispusa, prin ordonanta, suspendarea urmaririi penale.

Articolul 84, alineatul 2 din Constitutie prevede ca "Presedintele Romaniei se bucura de imunitate".

Lucian Bolcas a contestat, in 24 aprilie, la Parchetul ICCJ, suspendarea anchetarii lui Traian Basescu. El spunea atunci ca a atacat ordonanta procurorului prin care s-a dispus suspendarea cercetarilor in cazul plangerii senatorului Gabriela Firea.

Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce presedintele, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus seful statului.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.