Politica 6 Mai 2014 16:36
Presedintele a incalcat Constitutia prin nominalizarea directa a partidului pe care il va vota si popularizarea insemnelor acestuia, gesturi condamnate chiar de acesta in 2004, in conditiile in care exista interdictii care, nerespectate, ar insemna ca si CC poate face campanie, spune premierul Ponta

Astfel, Ponta arata in sesizarea transmisa Curtii Constitutionale ca presedintele Traian Basescu, in repetate randuri, cu ocazia unor evenimente publice, si-a manifestat sustinerea pentru un anumit partid politic, atitudinea sefului statului concretizandu-se atat prin nominalizarea directa a partidului politic pe care il va vota, cat si prin popularizarea activa a insemnelor electorale ale acestei formatiuni politice, respectiv Partidul Miscarea Populara, transmite MEDIAFAX.

"Astfel, potrivit imaginilor postate pe contul personal de Facebook al parlamentarului Elena Udrea, in data de 2 mai 2014, presedintele Romaniei a participat la o discutie intr-un local din statiunea Neptun cu conducerea Partidului Miscarea Populara, dupa care s-a fotografiat cu aceste persoane, pe malul marii, purtand un tricou alb cu initialele PMP, sub sigla acestui partid, un mar cu mesajul "Vote for PMP".

Citeste si: Traian Basescu: Nu am incalcat Constitutia!

Ponta mai arata ca, in cadrul conferintei de presa sustinute la Palatul Cotroceni in 4 mai 2014, la orele 15,00, presedintele Romaniei a declarat: "Va spun din nou. Pacat ca sunt steagurile in spate, ca as fi venit din nou cu acel tricou", si ca, intrebat de jurnalistii prezenti la conferinta de presa daca nu considera ca gestul sau apare ca fiind unul de partizanat politic si care incalca prevederile Constitutiei referitoare la rolul presedintelui Romaniei, Traian Basescu a raspuns: "Voi vota Partidul Miscarea Populara. M-ati intrebat. Daca nu m-ati fi intrebat, nu v-as fi raspuns. Ar fi fost mult mai nepoliticos sa nu va raspund. Deci, eu voi vota Partidul Miscarea Populara".

Ponta mai mentioneaza ca, in cadrul emisiunii "Actualitatea romaneasca", realizator Sorina Matei, difuzata pe postul de televiziune B1 TV, in data de 04.05.2014, orele 21.00, presedintele Romaniei s-a referit la avantajele votarii Partidului Miscarea Populara si la consecintele ce decurg in viitor pentru Guvern si pentru premier daca Partidul Miscarea Populara, pentru care Traian Basescu opteaza si caruia ii acorda votul sau, va creste politic.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Ponta arata ca, potrivit art. 80 "Rolul Presedintelui" din Constitutie, presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si integritatii teritoriale a tarii, vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, scop in care exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, astfel ca, prin atitudinea sa referitoare la sustinerea deschisa, publica a unui partid politic in perspectiva alegerilor din anul 2014 din Romania, presedintele a incalcat aceste dispozitii.

"De asemenea, consider ca a fost incalcat si spiritul art. 84 "Incompatibilitati si imunitati" din legea fundamentala, potrivit caruia, pe durata mandatului, presedintele nu poate fi membru al unui partid. Chiar daca, formal, nu este membru al unui partid, prin modul sau de actiune, presedintele Romaniei se comporta ca un agent electoral, ca un membru activ al unei formatiuni politice implicate in lupta electorala. O asemenea conduita a sefului statului depaseste notiunea de libertate de exprimare de care se bucura presedintele Romaniei in exercitarea mandatului. In orice imprejurare, luarile de cuvant ale presedintelui Romaniei au o pondere foarte mare si un impact deosebit asupra cetatenilor, tocmai prin faptul ca persoana care detine calitatea de sef al statului roman isi pastreaza acest statut indiferent de activitatile pe care le desfasoara pe toata durata mandatului", spune Ponta.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Aceasta constatare este, in opinia lui Ponta, intarita in situatia de fata de faptul ca presedintele Romaniei formuleaza aceste comentarii chiar in exercitarea atributiilor constitutionale, cu prilejul exprimarii pozitiei oficiale a statului roman referitoare la evenimente internationale de o deosebita gravitate pentru Romania (Conferinta de presa de la Palatul Cotroceni din data de 4 mai 2014, referitoare la evenimentele din Ucraina).

El considera ca indemnul direct al presedintelui Romaniei cu privire la exercitarea votului in cadrul alegerilor din Romania din anul 2014 este contrar spiritului Constitutiei si genereaza stari conflictuale intre autoritatile publice cu privire la exercitarea prevederilor legale referitoare la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European si la alegerile partiale pentru Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor si Senat.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

"Legislatia nationala cuprinde reglementari detaliate, specifice unui stat de drept referitoare la organizarea si desfasurarea acestor alegeri, iar Guvernul Romaniei are prevazute atributii numeroase si detaliate, menite sa asigure un vot corect reprezentativ, care sa exprime vointa alegatorilor. Pregatirea alegerilor implica un efort financiar si logistic deosebit, iar desfasurarea scrutinului in conditii de corectitudine si transparenta este rezultatul unui efort generalizat la nivelul administratiei publice centrale si locale. Partidele si aliantele politice au create toate conditiile pentru a-si face cunoscute platformele si candidatii, astfel incat cetatenii sa poata vota in cunostinta de cauza, iar cei alesi sa fie cu adevarat reprezentativi atat pe plan intern, -cat si pe plan international. Prin raportare la aceste prevederi legale care s-au concretizat in perioada de dupa 1989, in alegeri corecte, recunoscute ca atare pe plan extern, conduita presedintelui Romaniei de a indica expres si repetat cu ce partid voteaza duce in derizoriu atat prevederile legale invocate, cat si votul efectiv al cetatenilor", afirma Ponta.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

El apreciaza ca a influenta intr-o maniera atat de fatisa electoratul cu privire la votul ce urmeaza a fi exprimat goleste practic de continut atat normele constitutionale citate, cat si prevederile urmatoarelor acte normative: Legea nr.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr.35/2008 pentiii alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare.

In opinia premierului, conflictul juridic de natura constitutionala sesizat se refera la actele si actiunile concrete ale presedintelui Romaniei prin care afecteaza atributiile si competentele Guvernului in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea alegerilor.

"Fara indoiala, presedintele Romaniei are dreptul la opinii politice, dupa cum a statuat in repetate randuri Curtea Constitutionala si s-a argumentat in doctrina de specialitate. Exista, insa, o mare diferenta intre judecati de valoare sau afirmatii ale presedintelui Romaniei privind modul cum actioneaza sau ar trebui sa actioneze o anumita autoritate publica, pe de o parte, si abordari partinice fatise, specifice unui agent electoral, care vin in contradictie cu rolul presedintelui Romaniei de reprezentant al statului roman, de mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate", spune seful Guvernului.

El face trimitere si la lucrarea "Geneza Constitutiei Romaniei 1991, Lucrarile Adunarii Constituante" din 1998, unde autorul, F. Vasilescu, arata ca: "Presedintele personifica statul roman si este simbolul natiunii in intregul ei, prin faptul alegerii lui directe de catre popor (...) El asigura, prin exercitiul atributiilor ce-i revin, echilibrul si bunul mers al activitatii desfasurare de autoritatile publice, in conformitate cu principiul separatiei puterilor in stat, in vederea aplicarii principiilor democratice si respectarii libertatii umane, pentru a nu se aduce nicio atingere drepturilor si libertatilor pentru care oamenii au luptat de-a lungul istoriei".

Ponta semnaleaza si ca fiind foarte important de mentionat faptul ca, in 2004, actualul sef al statului caracteriza ca fiind "o politica de sfidare a Constitutiei" orice demers al presedintelui Romaniei de a participa la activitatile electorale ale unuia sau altuia dintre partidele politice.

El aminteste totodata ca legislatia in vigoare cuprinde reglementari speciale cu privire la apartenenta la un partid politic si la participarea la desfasurarea campaniei electorale pentru categorii profesionale care exercita prerogative de putere publica, precum Legea 47/1992 privind functionarea Curtii Constitutionale, conform careia judecatorii Curtii Constitutionale sunt obligati sa se abtina de la orice activitate sau manifestari contrare independentei si demnitatii functiilor, ceea ce implica si interdictia pentru judecatorii Curtii Constitutionale de a desfasura activitati specifice campaniei electorale.

In caz contrar, arata Ponta, ar insemna ca judecatorii Curtii Constitutionale, care au drept de vot, se pot implica in campania electorala desfasurata de un partid sau de o formatiune politica.

Premierul mai aminteste ca astfel de interdictii sunt aplicate si pentru magistrati, militari, politisti, diplomati, functionari publici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.