Grupurile parlamentare ale PDL din Camera Deputatilor si din Senat trimit o scrisoare Avocatului Poporului prin care solicita acestei institutii sa sesizeze Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta 12/2014 privind alegerile partiale.

Anuntul privind acest demers al PDL a fost facut, miercuri, intr-o conferinta de presa, de catre liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe. El a aratat ca prin Hotararea Guvernului 199/2014 a fost stabilita data alegerilor partiale pe 25 mai 2014.

"Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.12/2014 de modificare a Legii nr.35/2008, aplicabila si alegerilor din 25 mai 2014, a intrat in vigoare in conditiile prevazute de art.115 alin.(5) din Constitutie. Numai ca, intrarea sa in vigoare este la o data care este in interiorul unui an de pana la desfasurarea alegerilor partiale din data de 25 mai 2014 la care aceasta se refera. Solicitam expres Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta 12/2014", a adaugat Tinel Gheorghe, potrivit MEDIAFAX.

In scrisoarea adresata Avocatului Poporului, PDL arata ca prin ordonanta de urgenta 12/2014 este modificata Legea nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, "fiind afectate drepturile politice fundamentale prevazute de art.36 - 38 din Constitutie, care sunt parte din categoria drepturilor electorale".

"Astfel, prin pct.1 (referitor la art.29 alin.(10) din Legea nr.35/2008) si pct.2 (referitor la art.48 alin.(17) din Legea nr.35/2008) sunt modificate reguli referitoare la continutul si exercitarea drepturilor politice fundamentale de a alege si de a fi ales. Prin pct.1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului criticata de neconstitutionalitate sunt modificate regulile de continut al drepturilor politice fundamentale mai sus citate referitoare la ceea ce trebuie sa cuprinda propunerile de candidaturi, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, locul si data nasterii, ocupatia, profesia, iar in cazul aliantelor politice sau electorale, partidul care i-a propus. Partidele politice, aliantele politice sau electorale nu pot propune candidati independenti", arata democrat-liberalii in scrisoare.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

In opinia PDL, acest text modifica continutul si modul de exercitare a dreptului politic fundamental de a fi ales, prevazut de art.37 din Constitutie, care este un drept electoral.

"De asemenea, prin pct. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului criticata de neconstitutionalitate sunt modificate reguli referitoare la exercitarea drepturilor politice fundamentale de a alege si de a fi ales, care sunt drepturi electorale, privind organizarea intr-un singur tur a alegerilor partiale, iar cel mai bine clasat candidat fiind declarat castigator. In caz de balotaj se va organiza un al doilea tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa candidatii care se afla in aceasta situatie", a se mai precizeaza in scrisoare.

Guvernul a adoptat pe 19 martie o ordonanta de urgenta care modifica Legea 35/2008 privind alegerile parlamentare, actul normativ fiind publicat luni in Monitorul Oficial.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

"Alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmand a fi declarat castigator. In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care pot participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie", se arata in alineatul 17 al articolului 48, modificat prin OUG.

Adoptarea ordonantei de urgenta este motivata inclusiv prin faptul ca decizia Curtii Constitutionale 503 din 2010 a declarat neconstitutional alineatul 17 in forma sa initiala.

Acesta prevedea: "La alegerile partiale pot participa numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral prevazut de prezentul titlu, individual sau intr-o alianta politica ori electorala. Alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmand a fi declarat castigator".

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

Motivul pentru care judecatorii constitutionali declarau aceasta prevedere ca fiind neconstitutionala a fost acela ca textul normativ, in forma initiala, nu permitea inscrierea in alegerile partiale a candidatilor independenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.