Mircea Geoana a declarat, marti, ca spera ca presedintele Vladimir Putin si Federatia Rusa sa inteleaga ca escaladarea jocului cu Occidentul nu este unul castigator, acesta producand daune atat Europei, cat si Federatiei Ruse si poporului rus.

"Sper ca in urmatorele zile Federatia Rusa si presedintele Putin vor intelege ca escaladarea jocului cu Occidentul va produce daune si noua, in Europa, dar mai ales Federatiei Ruse si poporului rus. Nu este un joc castigator. Nu este acceptabil azi in Europa sa anexezi de facto si dupa aceea de iure eventual teritorii care apartin unui stat suveran", a precizat Geoana la un seminar organizat de Institutul Aspen la BNR, transmite MEDIAFAX.

Geoana a precizat ca europenii traverseaza un moment de sfasiere a propriului continent, dupa decenii in care au trait in iluzia ca razboiul nu mai este o optiune. "Este probabil unul dintre cele mai complicate momente pe care le-a trait Europa, le-a trait regiunea noastra, le-a trait tara noastra, prietenii nostri din Ucraina, in ultimele multe decenii", a sustinut Geoana.

El a aratat ca cine nu are capacitatea de a invata din lectiile ultimilor ani si decenii, inclusiv din acest moment extrem de complicat, este condamnat sa nu inteleaga cum se joaca jocul si cat de brutala este competitia globala si cat de greu le este tarilor aflate la periferia sistemelor, cum e cazul Romaniei, sa se dezvolte si sa recupereze decalaje.

Geoana a aratat ca Romania a demonstrat ca, atunci cand exista consens national, isi poate indeplini obiectivele majore, el facand referire la intrarea in NATO si in UE. "Imaginati-va azi Romania nefiind membru NATO si UE! Inchipuiti-va o secunda ce presiune cumplita ar fi fost pe granitele noastre si pe insasi existenta si independenta noastra nationala!", a aratat Geoana.

El a precizat ca, din pacate, Romania este inca la periferia Europei, fiind, practic, in subsolul clasamentului european.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

"Acest lucru trebuie sa fie schimbat si cine crede ca azi avem un simplu razboi de natura geopolitica, confruntare de natura geopolitica, se insala. Suntem si intr-o plina confruntare geoeconomica. Criza din ultimii cinci ani a fost de fapt un cumplit razboi de natura geoeconomica dus cu alte arme decat cu uniformele fara insemne, pe care le-am vazut din pacate in Crimeea, in ultimele saptamani", a mai spus Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.