Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV, ca anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa s-a produs deja, iar retinerea trebuie sa fie in continuare cuvantul de ordine la Kiev.

"Este cel mai complicat moment pe care regiunea noastra si Europa in ansamblu l-a avut in ultimii 45 de ani. Nu am mai avut un moment in care o mare putere, Federatia Rusa, intra intr-un conflict frontal cu o putere regionala, Ucraina, intr-o escaladare de tensiune si de retorica cu blocul occidental, european si nord-american", a comentat senatorul PSD situatia din Crimeea.

Potrivit lui Mircea Geoana, referendumul din Crimeea va da cel mai probabil un rezultat favorabil alipirii Crimeei la Rusia, in acest context Guvernul de la Kiev fiind pus intr-o situatie "extrem de delicata", iar in continuare "retinerea trebuie sa fie cuvantul de ordine in Ucraina".

Senatorul PSD a afirmat ca "suntem intr-o faza in care referendumul din Crimeea, plus o eventuala decizie a Federatiei Ruse de a recunoaste referendumul si de a accepta anexarea de facto a Crimeei ne duce intr-o situatie extrem de complicata, cu risc de escaladare".

"Anexarea Crimeei s-a produs deja, este o anexare de facto. Tacut, cu elemente de noutate din punct de vedere al interventiei militare, cand vezi militari fara insemne militare, profesionisti, rusi, care intra in Parlamentul de la Simferopol (...) in esenta, in momentul de fata, tot ce inseamna punct nodal, strategic, din Crimeea, este sub control si ocupare ruseasca", a declarat Mircea Geoana, fost ministru de Externe.

Geoana a mai spus ca "adevarata incercare" va fi pe 21 martie, cand Duma de Stat din Rusia va lua in dezbatere doua legi importante, prima prin care se faciliteaza alipirea de teritorii preponderent rusofone la patria mama, la Federatia Rusa, "o lege care faciliteaza o eventuala alipire a Crimeei la Federatia Rusa", iar cea de-a doua lege, care va fi legata si de decizia de la Bruxelles a ministrilor afacerilor externe din UE, privind faza a doua de sanctiuni economice pentru Federatia Rusa.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Senatorul social-democrat a mai afirmat ca riscul de conflict mai mult sau mai putin deschis in regiune "ne dezavantajeaza in sensul unei atmosfere complicate si a redesenarii potentiale a granitelor in Europa".

"Ma gandesc cu foarte mare preocupare daca planul rusesc este de activare, pe model Crimeea, a tot ce inseamna enclava prorusa de la periferia fostului imperiu", a mentionat Mircea Geoana, facand referire la Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria si precizand ca, in acest sens, "usor-usor ne ducem catre ceea ce inseamna interesul vital national romanesc, legat de Republica Moldova si de vecinatatile noastre".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.