Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la intalnirea anuala cu diplomatii acreditati la Bucuresti, ca Romania a sustinut si sustine in continuare suveranitatea, independenta politica si integritatea teritoriala a Republicii Moldova.

"Romania a sustinut intotdeauna si sustine in continuare suveranitatea, independenta politica si integritatea teritoriala a Republicii Moldova", a declarat Traian Basescu, potrivit MEDIAFAX.

El a spus ca Romania a sustinut Parteneriatul Estic si drumul european pe care si l-a ales Republica Moldova si a fost in prim-planul celor care au sprijinit reformele necesare pentru obtinerea liberalizarii vizelor pana in luna mai, a semnarii Acordului de Asociere la Uniunea Europeana si a Acordului de Liber Schimb pana in toamna acestui an.

"Suntem un sustinator fervent al acordarii unei perspective europene Republicii Moldova. Sustinem in continuare consolidarea democratiei in Republica Moldova, reformele si modernizarea institutiilor, precum si lupta impotriva coruptiei. Romania este partener cu Statele Unite si cu statele membre ale Uniunii Europene pentru sprijinirea Republicii Moldova pe acest drum, in primul rand pentru consolidarea securitatii energetice si pentru dezvoltarea invatamantului, culturii si identitatii romanesti a majoritatii populatiei", a mentionat seful staului.

El a pledat pentru modificarea Regulamentului 539/2001 astfel incat sa permita libera circulatie a cetatenilor Republicii Moldova in spatiul Uniunii Europene.

"Insistam ca acest proces sa fie parcurs cat mai accelerat posibil. Republica Moldova a aratat ca este hotarata sa se angajeze pe calea europeana. De aceea sustinem in continuare ca trebuie sa beneficieze din partea Uniunii de o oferta clara si motivanta atat in planul perspectivei europene, cat si in cel al libertatii de miscare a persoanelor", a declarat presedintele.

Traian Basescu a tinut sa mai mentioneze ca "Romania a afirmat intotdeauna identitatea romana a majoritatii cetatenilor Republicii Moldova".

"Am vorbit intotdeauna despre doua state romanesti, si in acest context salutam decizia Curtii Constitutionale a Republicii Moldova din 5 decembrie, privind interpretarea Articolului 13 din Constitutia Republicii Moldova, respectiv consacrarea fara dubiu a limbii romane ca limba de stat in Republica Moldova. Respectam dreptul de autoidentificare a cetatenilor din stanga Prutului, alternativ ca romani sau moldoveni, dar consideram ca acest lucru e rezultatul vicisitudinilor istoriei si vom sustine neabatut cultura, invatamantul si identitatea romaneasca ale statului vecin", a mai spus Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.