Expertii Comisiei Europene au transmis autoritatilor romane ca prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare in perioada 2014-2020 este lipsita de viziune strategica, prea vaga si nu dovedeste ca lectia data de esecul cheltuirii banilor UE este valorificata.

Observatiile au fost transmise de catre expertii Comisiei Europene prin intermediul misiunii Romaniei la Bruxelles, la sfarsitul lunii decembrie, pe baza primei versiuni a Acordului de Parteneriat finalizata in luna octombrie.

Aceasta prima versiune a Acordului, care reprezinta, practic, o forma mult mai avansata decat un simplu draft si indica modul in care autoritatile romane si-au propus sa atraga fonduri europene in perioada 2014-2020, a fost prezentata, in octombrie, membrilor Camerei Deputatilor de premierul Victor Ponta si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Anterior, in 25 iulie, ministrul Toedorovici declara ca Acordul de Parteneriat care urmeaza sa fie trimis la Bruxelles in toamna va fi "un document de buna calitate".

Declaratia era sustinuta dupa ce o prima forma a documentului care stabilea modul in care vor fi cheltuiti banii europeni in perioada 2014-2020, conform informatiilor transmise atunci de MEDIAFAX, generase deja criticile Comisiei Europene, care l-a catalogat "incoerent si fara prioritati clare", astfel incat trebuia refacut pana in septembrie.

In decembrie, Ministerul Fondurilor Europene a informat ca, pe marginea acestei prime versiuni a documentului de programare, serviciile Comisiei au transmis, informal, o serie de comentarii, urmand ca autoritatile romane si cele europene sa discute pe marginea acestor observatii inainte ca documentul final sa fie aprobat la sfarsitul lunii ianuarie 2014.

Contactat, vineri, de MEDIAFAX, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a declarat ca aceste observatii au fost preluate in documentul care urmeaza sa fie aprobat la sfarsitul acestei luni.

Un document obtinut, vineri, de MEDIAFAX si care include toate aceste observatii releva ca expertii CE i-au atentionat pe oficialii romani ca textul final al Acordului trebuie ajustat, deoarece dimensiunea documentului a devenit acum "excesiva" cand, de fapt, ar trebuie sa se concentreze asupra datelor si indicatorilor relevanti.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

"Sunt detalii/repetitii extensive pentru anumite necesitati in timp ce altele raman slab dezvoltate. Necesitatile identificate descriu o gama foarte larga de probleme fara sa fie mereu demonstrata o viziune strategica globala asupra provocarilor de dezvoltare. Aceasta lipsa a unei abordari strategice este valabila si pentru unele politici sectoriale, pentru care nu exista strategii eficiente si avizate. Provocarilor de dezvoltare economica nu li se poate raspunde fara o strategie coerenta de competitivitate, cuprinzand suportul public pentru operatorii economici, dar si prin politici de cercetare si inovare si investitii in capitalul uman", se arata in document.

Expertii avertizeaza ca lectiile invatate in perioada 2007-2013, in care Romania de asemenea a avut la dispozitie fonduri comunitare pe care insa nu le-a putut atrage, ar trebuie mai bine valorificate, cu accent pe capacitatea proprie de a indeplini obiectivele, si insista asupra faptului ca definitia prioritatilor de finantare este de multe ori prea vaga sau generica pentru a intelege scopul efectiv al actiunii, iar lista prioritatilor este prea larga intr-o "incercare aparenta" de a se adresa tuturor necesitatilor sectoriale.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...

Aceasta risca, in opinia CE, sa genereze o pierdere a capacitatii de a indeplini obiectivele, ceea ce ar afecta negativ eficienta si impactul fondurilor europene cand, de fapt, nivelul de absorbtie ar trebui sa creasca in comparatie cu perioada anterioara.

In aceste conditii, serviciile Comisiei transmit ca isi mentin o "rezerva generala" in ceea ce priveste indicatorii propusi pentru alocari financiare deoarece, in prezent, nu este posibila o evaluare corespunzatoare a prioritatilor propuse si a necesitatilor de dezvoltare, avand in vedere modul larg si generic in care sunt prezentate. Expertii europeni arata totodata ca alocarile ar trebui sa fie raportate la capacitatea "realista" de absorbtie, luand in calcul lectiile invatate.

"Global, documentul demonstreaza insuficienta orientare spre rezultat. Rezultatele propuse sunt descrise intr-o maniera prea vaga, nu sunt suficient de concrete si ar trebui reconsiderate, impreuna cu obiectivele propuse. Realizarile asteptate trebuie sa fie mai concrete, stabilind legaturi mai bune intre zonele de finantare identificate si rezultatele asteptate", afirma expertii CE.

Citeste si:
Noua generație Jeep Grand Cherokee: versiune plug-in hybrid cu 380...
Noua generație Jeep Grand...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.