Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.

Conform raportului, obtinut de MEDIAFAX, printr-un amendament propus si adoptat de Comisia juridica, presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede ca "prin «functionar public» se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 (autoritati, institutii publice, persoane juridice de interes public - n.r.)".

Comisia juridica a introdus un nou alineat potrivit caruia: "Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat".

Tot Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a mai modificat şi articolul 74 din Codul Penal prin care spune ca pentru un prejudiciu de 500.000 euro se poate aplica o simpla amenda, iar pentru un prejudiciu de 100.000 euro doar o sanctiune administrativa. In textul in vigoare cuantumurile pentru aceasta prevedere erau de 50 respectiv 10 mii de euro. Comisia a ridicat astfel cuantumurile.

Spre exemplu un ministru care comite un abuz in serviciu care prejudiciaza statul cu 500.000 euro acum se poate alege doar cu o amenda al carei cuantum nu este stabilit in lege, scrie gandul.info.

Proiectul nu a fost dezbatut in plen, fiind trecut direct la vot final. Raportul propus de Comisia juridica a fost adoptat cu 240 voturi "pentru", 57 de voturi "impotriva" si 4 abtineri.

Camera Deputatilor este forul decizional la acest proiect.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.