Seful statului a mentionat, in discursul la receptia de Ziua Nationala, ca a evocat zilele trecute "un proiect de tara", propunand o reflectie si anuntand un deziderat, "de a ne reintalni cu fratii nostri din R.Moldova", aratand ca nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie asumat.

"Am evocat zilele trecute un proiect de tara, o viziune: am propus o reflectie si am anuntat un deziderat, unul care apartine presedintelui Romaniei si cred ca e impartasit de cea mai mare parte a poporului roman: acela de a ne reintalni cu fratii nostri din Republica Moldova, acela de a ne reuni ca popor", a afirmat presedintele Traian Basescu, citat de MEDIAFAX.

El a aratat ca, odata cu evocarea acestui proiect, conditiona realizarea acestui deziderat de timp, de vointa poporului si de abilitatea si de ingeniozitatea politicienilor.

"Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie sa ni-l asumam si sa-l afirmam, daca dorim ca atunci, candva, acest ideal sa se realizeze. Trebuie sa acceptam ca doar timpul poate aduce un asemenea deziderat la realizare, pentru ca doar poporul de pe ambele maluri ale Prutului poate sa hotarasca", a spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa se adreseze, in discursul sau, "romanilor din tara, dar si romanilor de pretutindeni, celor care isi construiesc cu greu si migala viata, isi sustin familiile si isi fac datoria la locurile lor de munca, milioanelor de oameni obisnuiti care fac viitorul acestei tari, dar si militarilor romani aflati la datorie, felicitari si urari de sanatate, de prosperitate cu ocazia sarbatorii noastre nationale".

La receptia organizata la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei a fost invitat, anul acesta, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a sustinut, la randul sau, un discurs in fata invitatilor.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la TVR, ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii, mentionand ca este convins ca daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci tara noastra va fi pregatita.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

"Un popor, cand are ocazia sa fie imprena, nu va renunta. Nu mizez pe oameni politici, toata actiunea mea legata de Republica Moldova a fost legata de ideea ca poate ne vom uni, stiu ca nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va intampla, pentru ca sangele apa nu se face", a spus preedintele.
intrebat daca s-a consultat cu diplomatia din Romania, cu ministrul de Externe, presedintele a raspuns: "Ma tem ca, pana una alta, cel care trebuie sa dea tonul in politica externa sunt eu. Nu cred ca trebuia sa iau o aprobare de undeva".

Seful statului a aratat in discursul sau ca "un element extrem de important" care ar trebui asumat este libertatea de a gandi.

"Avem spatiul public inundat de idei si teme ce tin de agendele politice, dar si de instrumente de acaparare a mintii si spiritului oamenilor in interesul grupurilor de afaceri sau al unor trusturi de presa", a aratat presedintele.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

El a mentionat ca libertatea de a gandi inseamna "educatie, inseamna sa discernem ce este informatie si ce este propaganda, denaturare, minciuna sau dezinformare".

"Si nu putem sa facem acest lucru daca nu ne cultivam spiritul critic, o abordare traditionala a lui Titu Maiorescu si a scolii de la Junimea", a mai aratat Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.