Ministrul de Interne, Radu Stroe, a semnat vineri propunerea de eliberare din functia de prefect al judetului Galati a lui Emanoil Bocaneanu, retinut de procurorii DNA pentru trafic de influenta, santaj, instigare la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si abuz in serviciu.

Propunerea de eliberare din functie a fost transmisa Secretariatului General al Guvernului, Hotararea de Guvern urmand sa fie adoptata in prima sedinta a Executivului, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit MEDIAFAX, conducerea institutiei va fi asigurata de subprefectul Gabriel Aurelian Panaitescu, pana la numirea unui nou prefect, a precizat MAI.

Prefectul judetului Galati, Emanoil Catalin Bocaneanu, a fost retinut vineri, fiind acuzat de trafic de influenta, santaj, instigare la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie.

Procurorii il acuza pe Bocaneanu ca "s-a implicat activ", cu ocazia concursului desfasurat, in luna august, pentru ocuparea functiei de inspector sef al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, in calitate de membru al comisiei, in sprijinirea unui candidat, pentru ca acesta sa fie declarat castigator, primind in schimb alimente si bauturi.

"Totodata, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Ialomita sa nu-si valorifice corect cunostintele in vederea ocuparii functiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin, fiind deja prefect al judetului Galati, primise in repetate randuri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare si bauturi", au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Citeste si:
Demiteri după tragedia din Gorj. Cine rămâne fără funcție după...
Demiteri după tragedia din...

Procurorii il mai acuza pe prefectul Emanoil Catalin Bocaneanu ca, in perioada august - septembrie, si-a traficat influenta pentru a-i asigura administratorului unei societati comerciale accesul la conducerea Directiei Regionale de Finante Galati, pentru rezolvarea unor probleme ale firmei, primind pentru aceste interventii, in repetate randuri, produse alimentare.

De asemenea, pentru acelasi administrator, Bocaneanu a contactat in mod repetat o persoana din conducerea unei unitati siderurgice, in scopul asigurarii desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptand si primind in schimb diverse produse alimentare.

O alta acuzatie care ii este adusa lui Bocaneanu este aceea ca, in perioada august-octombrie, pe fondul reorganizarii structurilor judetene ale Finantelor Publice, folosindu-se de functia detinuta, "a exercitat interventii repetate pe langa un factor de decizie, in scopul asigurarii mentinerii in functii a patru persoane, in conditiile in care au fost vatamate alte persoane care indeplineau conditiile legale pentru ocuparea acelor posturi".

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

In perioada 2012 - 2013, ar fi impus unei persoane cu functie de conducere din subordine ca, pentru interesul sau propriu, sa achizitioneze mai multe bunuri, din banii Directiei judetene pentru Evidenta Persoanei Galati, au mai aratat procurorii in documentul citat.

In aceeasi perioada, prefectul Bocaneanu ar fi determinat angajati de la Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanei Galati sa-i prelungeasca unei angajate a unitatii suspendarea din activitate, primind in schimb, in mod repetat, sume de bani prin intermediul fiicei acesteia.

Prefectul judetului Galati mai este acuzat de procurori ca, in cursul acestui an, ar fi intervenit in favoarea subordonatului sau Bogdan Topala, in doua situatii, pe langa ofiteri ai Politiei Rutiere Galati, astfel incat acesta sa fie sanctionat doar cu avertisment pentru depasirea limitei de viteza si pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv sa se inlature sanctiunea de suspendare a permisului de conducere.

Citeste si:
Rareș Bogdan: Există două variante de lucru privind împărțirea...
Rareș Bogdan: Există două...

Anchetatorii au mai aratat ca, in 1 august, Emanoil Catalin Bocaneanu ar fi amenintat si ar fi facut presiuni asupra unei persoane din conducerea Directiei Judetene pentru Evidenta Persoanei Galati, pentru a o determina sa accepte angajarea in institutie a unei prietene a sotiei prefectului.

"Pentru a asigura castigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin l-a determinat pe invinuitul Chirnoaga Tudorel, presedintele comisiei de concurs, sa-i remita acesteia subiectele, prin intermediul invinuitului Topala Bogdan-Valentin, inainte de sustinerea concursului", au notat procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Procurorii il mai acuza pe Bocaneanu ca, in cursul acestuia an, ar fi facut demersuri astfel incat sa se asigure ca o anumita firma care avea un contract cu Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanei Galati va primi contravaloarea contractului, in conditiile in care nu Institutia Prefectului Judetului Galati gestiona fondurile acestei unitati, ci Consiliul Judetean Galati.

Citeste si:
Lucian Bode a cerut amânarea moțiunii simple care îl vizează, cu...
Lucian Bode a cerut amânarea...

"In schimbul demersurilor facute, Bocaneanu Emanoil Catalin a pretins firmei respective montarea unor produse (cada pentru dus, baterie dus), bunuri despre care a solicitat sa nu apara pe devizul de lucrari si a pretins si o suma de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma sa-i primeasca dupa virarea contravalorii contractului in contul firmei executante", au precizat procurorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.