Firmele care aplica sistemul TVA la incasare vor avea posibilitatea sa opteze sau nu pentru folosirea acestuia, iar regula conform careia taxa trebuie colectata in maximum 90 zile de la emiterea facturii va fi eliminata, modificari pe care Guvernul este obligat sa le accepte la solicitarea CE.

Sistemul TVA la incasare, introdus de la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Firmele obligate sa aplice acest sistem sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.

Regula va fi insa eliminata de Guvern incepand cu luna ianuarie 2014, prin modificarea Codului Fiscal, in incercarea de a evita declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement la adresa Romaniei.

In proiectul de ordonanta de urgenta deja pregatit de Guvern si obtinut de MEDIAFAX se arata ca, incepand cu 1 ianuarie 2013, au intrat in vigoare prevederile legale cu privire la aplicarea sistemului TVA la incasare, obligatoriu pentru firmele cu o cifra de afaceri inferioara plafonului de 2,25 milioane lei si care impune colectarea TVA de catre furnizor/prestator in termen de 90 de zile de la data emiterii facturii, daca nu a incasat contravalorea facturii in acest termen, fara ca la acelasi moment sa ia nastere si dreptul de deducere a taxei la beneficiar.

"Aceste caracteristici ale sistemului TVA la incasare au fost criticate de Comisia Europeana in cadrul unui dosar EU Pilot, dosar care a fost inchis prin respingerea raspunsului autoritatilor romane si mentiunea ca va fi declansata actiunea in constatarea neindeplinirii obligatiilor de catre Romania in calitate de stat membru. In acelasi sens s-a pronuntat si Curtea Europeana de Justitie, respectiv ca Directiva TVA trebuie interpretata in sensul ca se opune unei reglementari nationale care prevede ca TVA devine exigibila la data incasarii, insa nu mai tarziu de un anumit termen (in cazul respectiv un termen de 30 de zile de la data prestarii unor servicii), chiar daca factura a fost emisa mai devreme si prevede un termen de plata ulterior. Prin urmare, actualul sistem TVA la incasare care este obligatoriu si prevede un termen limita pentru colectarea taxei daca contravaloarea facturii nu a fost incasata, contravine acquis-ului comunitar in domeniul TVA si implica declansarea actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor de catre Romania in calitate de stat membru", se arata in document.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Pentru a evita deschiderea procedurii de infringement impotriva Romaniei, ca urmare a faptului ca aplicarea sistemului TVA la incasare trebuie sa fie optionala pentru operatorii economici si, de asemenea, nu trebuie impusa colectarea TVA la o anumita limita de timp de la emiterea facturii, Guvernul va modifica in regim de urgenta Codul Fiscal prin introducerea, pentru persoanele eligibile sa aplice sistemul TVA la incasare, a posibilitatii de a opta sau nu pentru aplicarea acestuia si prin eliminarea prevederilor potrivit carora persoanele care aplica sistemul au obligatia colectarii TVA in cea de-a 90-a zi de la data emiterii facturii, chiar daca nu au incasat factura de la beneficiar.

In luna mai, ministrul IMM si Turism, Maria Grapini, declara ca Ministerul Finantelor va face un studiu de impact privind efectele TVA la incasare dupa sase luni de la implementare si ca are la indemana doua variante, respectiv extinderea acestei masuri pentru toate companiile sau instituirea optiunii.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.