Reducerea CAS nu este cuprinsa in proiectia bugetara pe 2014 pentru ca au fost prioritare salariile, pensiile si investitiile publice, iar orice relaxare a taxarii muncii trebuie insotita de largirea bazei si masuri fiscale de compensare, a declarat seful misiunii FMI, Andrea Schaechter.

"Sa nu uitam obiectivul principal. Guvernul s-a angajat sa mentina un deficit care sa fie in zona lui 2,2% din PIB. Veniturile au fost mai slabe, iar la anul avem cheltuieli suplimenatre pentru salarii si pensii si alte investitii, deci, in mod clar, pentru a acoperi aceste costuri trebuie sa gasesti o cale de a prioritiza. Aceasta reducere pentru a sprijini piata muncii era o parte, dar e prea devreme. Cred ca momentul, timpul, nu era potrivit pentru a evalua toate acele efecte. In mod clar, se afla pe agenda in continuare", a raspuns Andrea Schaechter, potrivit MEDIAFAX.

Seful misiunii FMI recunoaste ca Romania are o povara fiscala mare pe munca si autoritatile trebuie sa reanalizeze sistemul, dar "cu mare grija", pentru a evita o gaura in buget.

"In mod clar largirea bazei este un element care trebuie avut in vedere. Se analizeaza cu mare atentie acest sistem, cat de mare este aceasta povara (...) Am evidentiat ca acest lucru trebuie sa se faca astfel incat impactul pe buget sa fie zero. In mod clar este o masura care ar sustine economia romaneasca (...) Va fi nevoie de un pachet care sa puna toate aceste lucruri impreuna, acest pachet poate fi convenit si atunci se va putea implementa", a adaugat Schaechter.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni seara ca nivelul contributiilor de asigurari sociale va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, daca Guvernul va identifica pana la 1 iulie toate resursele care sa permita compensarea integrala a efectelor acestei masuri.

"A fost tema cea mai intens discutata pe parcursul acestor zile si va exista in Memorandumul de intelegere un angajament foarte clar de scadere semnificativa - si din punctul nostru de vedere «semnificativ» este mai mult decat 3%, este 5%, care ar avea intr-adevar un impact pentru mediul de afaceri conform studiilor - din al doilea semestru al anului, cu obligatia din partea Guvernului de a identifica pana la 1 iulie toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar sa fie neutru, adica ceea ce pierdem prin reducerea CAS sa compensam din venituri suplimentare sau din realocarea altor fonduri sau reducerea de cheltuieli", a spus Ponta la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

El a aratat ca reducerea CAS este un angajament politic asumat in numele Guvernului si al coalitiei de guvernare si a prezentat ca sigura aceasta diminuare.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a precizat ca impactul financiar generat de reducerea CAS este calculat, pentru un interval de cinci luni din al doilea semestru al anului viitor, la doua miliarde lei.

El a precizat totodata ca reducerea CAS este prevazuta sa fie aplicata la angajator, asa cum a fost anuntat anterior.

Chitoiu a spus insa ca sistemul CAS pentru veniturile din drepturi de autor si cele ale persoanelor fizice autorizate nu va fi modificat pe parcursul anului 2014.

Aceasta promisiune contravine insa conditiilor enumerate de seful misiunii FMI care a punctat ca largirea bazei de impozitare este esentiala pentru ca institutia sa accepte o eventuala reducere a CAS.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.