Membrii Comisiei pentru romanii de pretutindeni intentioneaza sa se deplaseze in Valea Timocului pentru a ajuta romanii de acolo, a declarat, miercuri, deputatul PNL Mircea Dolha, care a precizat ca vizita va fi pregatita impreuna cu MAE.

Dolha, vicepresedinte al comisiei, a spus, la o conferinta de presa, ca membrii comisiei sunt nemultumiti de ceea ce se intampla cu romanii din Valea Timocului si ca este necesara deplasarea comisiei in aceasta zona.

"Noi, comisia, suntem deosebit de nemultumiti de ceea ce se intampla in Valea Timocului, unde romanii sunt supusi presiunilor. In urmatoarele zile, dupa consultari cu MAE si cu ministrul Cristian David, vom initia o deplasare acolo pentru a ajuta romanii din Valea Timocului", a spus Dolha, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca membrii comisiei doresc sa pregateasca prin consultari cu MAE aceasta vizita, pentru ca nu vor sa "exacerbeze conflictul".

"Acolo, in Valea Timocului, se petrec lucruri inadmisibile pentru o tara europeana", a adaugat Dolha.

Mircea Dolha a mai spus, la conferinta de presa, ca membrii comisiei doresc sa initieze o lege privind statutul romanilor de pretutindeni, aratand ca, in vizita pe care au facut-o in Israel, in urma cu cateva zile, au abordat aceasta tema. Dolha a mai spus ca Israelul are un statut al evreilor "foarte bine pus la punct" si poate fi luat ca model pentru elaborarea unui statut al romanilor de pretutindeni. El a aratat ca multi israelieni de origine romana doresc sa primeasca si cetatenia romana si ca membrii comisiei incearca sa gaseasca o solutie pentru a-i ajuta.

Dolha a propus ca la titulatura de Comisie pentru romanii de pretutindeni sa se adauge si "pentru originarii din Romania", astfel incat sa fie reprezentati si cei care "nu si-au uitat a doua casa, Romania".

MAE a precizat marti, intr-un comunicat referitor la informatia aparuta in presa privind anchetarea de catre autoritatile sarbe a unor romani care au participat la sfintirea unei troite in Valea Timocului, ca este la curent cu situatia si ca incidentul pune intr-o lumina nefavorabila relatiile cu Serbia.

O televiziune de la Bucuresti a relatat, preluand surse online, ca "securitatea sarba" din Bolievat a intreprins o ancheta impotriva mai multor romani care au participat, recent, la slujba de ianugurare a troitei din Podgorac, in Valea Timocului.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, marti seara, ca este "la curent cu situatia creata in urma sfintirii unei troite romanesti in localitatea Podgorac, in Valea Timocului, Serbia" iar Ambasada Romaniei la Belgrad a intreprins "demersuri imediate" pe langa autoritatile sarbe vizand clarificarea situatiei.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

MAE are "in permanenta atentie situatia etnicilor romani din Serbia si promoveaza constant respectarea drepturilor comunitatii romane din tara vecina. In contactele bilaterale la toate nivelele precum si in contextul discutiilor cu privire la parcursul european al Serbiei, Ministerul Afacerilor Externe se pronunta constant in favoarea asigurarii cadrului legislativ necesar pentru exercitarea de catre persoanele apartinand minoritatii romane de pe teritoriul Serbiei a tuturor drepturilor, inclusiv al celui la practicarea religiei proprii", se arata intr-un comunicat MAE.

Totodata, Ministerul de Externe reafirma "necesitatea unor rezultate concrete" ale implementarii prevederilor Protocolului sesiunii a doua a Comisiei Mixte Interguvernamentale intre Romania si Serbia privind minoritatile nationale, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles), prin care se asigura respectarea drepturilor individuale ale etnicilor romani de pe teritoriul Serbiei, in conformitate cu standardele europene.

Citeste si:
George Simion a postat o imagine cu mâncarea primită gratis de...
George Simion a postat o...

In contextul evolutiei Serbiei in directia deschiderii negocierilor de aderare la UE, Ministerul Afacerilor Externe isi exprima "regretul fata de situatia creata, de natura sa puna intr-o lumina nefavorabila bunele relatii bilaterale dintre Romania si Serbia". MAE isi exprima speranta ca autoritatile sarbe vor intreprinde "demersuri concrete" in sensul respectarii angajamentelor asumate in plan european si bilateral cu privire la respectarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatii romane de pe teritoriul Serbiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.