Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, convins ca multi protestatari sunt deschisi la explicatii, iar in final va ramane o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie, a declarat premierul Ponta.

Seful Guvernului a sustinut declaratia la Washington, la finalul unei intalniri cu reprezentantii companiei americane Chevron.

El a aratat din nou ca, pentru Romania, independenta energetica este un obiectiv strategic national, care poate fi atins prin folosirea resurselor conventionale, inclusiv cele din Marea Neagra, dar si printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotarat sa il acorde tuturor explorarilor de resurse neconventionale, de gaze de sist, efectuate in Romania nu doar de compania americana Chevron, ci si de alte companii, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu.

"Avantajele economice sunt uriase. Mi s-a confirmat inca o data ca Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a castiga o mare batalie in economia mondiala prin faptul ca folosesc in acest moment resurse mult mai ieftine - gazul Statelor Unite este la o treime fata de pretul din Europa -, in ultimii ani aproape un milion de noi locuri de munca au fost create in Statele Unite ale Americii in domeniul exploatarii gazelor si a petrolului de sist si aflam cu mare invidie - pentru ca stiu ca e un subect care in Romania a generat atatea probleme sociale si economice, chiar si politice - ca se construiesc sapte noi combinate de ingrasaminte chimice, adica ceea ce in Romania si in toata Europa se cam inchide, tocmai pentru ca pretul gazului este deja cel mai competitiv pe plan mondial. Ma gandeam ca mi-as dori ca si in Romania sa putem sa ne pastram combinatele de ingrasaminte, toate acele facilitati industriale care folosesc gaz, fara a mai avea probleme ministrii sau cei care aproba astfel de lucruri, printr-un mod foarte simplu: preturi mai ieftine", a sus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca reprezentantii Chevron i-au comunicat ca nu intentioneaza sa se retraga din Romania, ci sa comunice mai clar atat conditiile de protectie a mediului si cele tehnologice, cat si avantajele economice.

"Eu sunt absolut convins - si ei sunt convinsi - ca o parte importanta dintre cei care sunt impotriva sunt deschisi la aceste explicatii, trebuie doar sa le primeasca. Va ramane, cum se intampla in toate tarile din lume, o minoritate radicala care nu va asculta niciun argument oricat de rational, dar care nu poate sa impuna majoritatii o decizie sau renuntarea la un proiect strategic national", a adaugat Ponta.

Premierul a precizat ca toate companiile care investesc in Romania trebuie sa stie ca nu au motive de teama si ca legea este respectata, iar persoanele care incalca aceste legi si atenteaza la integritatea altei persoane sau a proprietatilor sunt sanctionate.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.