Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marti, ca reputatia profesionala a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectata de afirmatiile premierului Victor Ponta, prin care il considera pe Papici "basist, morarist si macovist" si spune ca a instrumentat "dosare politice".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat raportul Inspectiei Judiciare privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale, formulata in 3 octombrie, in cazul declaratiilor premierului facute la adresa sa, dupa ce procurorul general al Romaniei a dispus incetarea delegarii lui in functia de sef al Sectiei I din DNA.

Potrivit MEDIAFAX, membrii Plenului CSM si-au insusit raportul Inspectiei Judiciare si au admis cererea de aparare a reputatiei profesionale formulate de procurorul Lucian Papici.

Premierul nu avea dreptul "sa extrapoleze nemultumirile" referitoare la instrumentarea anumitor cauze, iar declaratiile acestuia prin care il considera pe Lucian Papici "basist, morarist si macovist" si spune ca a instrumentat "dosare politice" afecteaza prestigiul acestuia, se arata in raportul IJ.

Inspectorii din cadrul Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii arata in raportul privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale ca, potrivit legii, reprezentantii puterilor legislativa si executiva nu le este permisa exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justitie si a celor care il infaptuiesc.

"Intr-un stat de drept, nimeni, si cu atat mai putin un reprezentant al uneia dintre celelalte doua puteri, nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar in masura in care procedeaza astfel, se aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor", se precizeaza in raportul intocmit de Inspectia Judiciara, transmis Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Potrivit documentului citat, dreptul la libera exprimare "nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrangeri", in ideea in care in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor "valori pe care statul le poate in mod legitim apara", cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

"Pornind de la ideea ca, pentru a-si indeplini in mod corespunzator atributiile, magistratii au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile ce pun la indoiala capacitatea profesionala, integritatea si impartialitatea unor procurori, apreciem ca declaratiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al Romaniei, prin care il considera pe procurorul Papici Lucian Gheorghe «basist, morarist si macovist», respectiv ca nu se impune mentinerea acestuia in functia de procuror sef intrucat a instrumentat «dosare politice» nu respecta exigentele legale si jurisprudentiale enuntate, fiind de natura a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe", este concluzia din raportul Inspectiei Judiciare a CSM.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Afirmatiile premierului la adresa procurorului Papici nu au fost argumentate, spun inspectorii judiciari, decat prin mentionarea unor imprejurari in care s-a derulat referendumul organizat in cursul anului 2012, eveniment care a dus si la instrumentarea unor dosare penale de catre DNA, parchet din care facea parte procurorul Lucian Papici.

"In acest context, mentionam ca, in legatura cu unele acuze potrivit carora dosarele avand ca obiect fapte penale comise in cursul derularii referendumului organizat in anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor interventii de natura politica, Inspectia Judiciara a mai efectuat verificari, iar prin Hotararea nr. 816 din 18 septembrie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit ca afirmatiile unor oameni politici facute in acest sens au incalcat independenta sistemului judiciar", se mentioneaza in raportul Inspectiei Judiciare.

Citeste si:
Mama Geta sare în apărarea lui Culiță Sterp. Afirmații dure despre...
Mama Geta sare în apărarea...

Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii arata ca reputatia profesionala a procurorului Lucian Papici a fost afectata de declaratiile premierului facute dupa ce procurorul general al Romaniei a dispus incetarea delegarii lui Papici in functia de sef al Sectiei I din DNA.

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a DNA, a solicitat, in 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii sa ii apere reputatia profesionala si imaginea publica in legatura cu afirmatiile facute de premierul Victor Ponta in mass-media.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.