Guvernul a aprobat, miercuri, transformarea in actiuni a creantelor statului fata de Posta Romana, inainte de privatizarea companiei, care va fi realizata prin preluarea de catre investitor a 51% din actiuni in urma unei majorari de capital.

Guvernul a luat aceasta decizie printr-o hotarare care modifica HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Postei Romane.

"Privatizarea Postei Romane se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni", se arata in proiectul de act normativ.

Actionarii Postei Romane sunt Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

Noile actiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea, pentru mentinerea cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta, scrie MEDIAFAX.

In cazul in care Fondul Proprietatea nu isi exercita dreptul de preferinta ori si-l exercita partial, investitorul selectat va subscrie un numar de actiuni mai mic decat cel oferit initial, astfel incat, in oricare situatie, participatia sa la capitalul social al companiei sa reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat in urma operatiunii de majorare.

Actiunile nesubscrise de catre Fondul Proprietatea ori de catre investitorul selectat se anuleaza, se spune in document.

"Numarul total de actiuni ce vor fi emise de Posta Romana in cadrul majorarii de capital, precum si numarul de actiuni ce se ofera spre subscriere investitorului selectat in cadrul procesului de privatizare se stabilesc de Ministerul pentru Societatea Informationala, pentru a asigura respectarea cotei de participatie ce urmeaza a fi dobandita de investitorul selectat, inclusiv prin luarea in calcul a cotei ce va fi detinuta de stat in urma conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul", se mai arata in proiectul de act normativ.

Citeste si:
Reducere de 50% pentru facturile la energie. Cine beneficiază de...
Reducere de 50% pentru...

Post Romana va suporta cheltuielile pentru pregatirea si realizarea privatizarii, care vor include si cheltuielile legate de realizarea conversiei, cheltuielile cu remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului, a comisiei de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare si a comisiei de negociere si selectie a investitorului pentru intreaga activitate desfasurata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.