Zeci de mii de români vor beneficia de o reducere de tocmai 50% la facturile de la energie potrivit unei legi mai vechi.

Facturi la energie cu o reducere de 50% pentru o categoria de români

Potrivit unei legi mai vechi din 1996, românii care locuiesc în 21 de unități administrativ-teritoriale din zona munților Apuseni și alte câteva județe vor beneficia de o reducere de 50% la facturile pentru energia electrică. Propunerea legislativă ar urma să fie aplicată începând din acest an.

Compania Electrica Furnizare a anunțat că solicitările trimise de românii din 21 de UAT-uri din județul lor au fost analizate. Prin urmare, pentru 87,53% din locurile de consum analizate este posibil să se acorde reducerea de 50%. În schimb, pentru restul de circa 12,47%, poziții neconforme după părerea Electrica Furnizare, s-a discutat cu primăriile pentru aducerea la conformitate, au transmis reprezentanţii Prefecturii Alba.

De asemenea, furnizorul de energie Electrica Furnizare a mai subliniat că în contextul modificărilor legislative în ceea ce privește ajutorul aplicat clienţilor de energie electrică, s-au întreprins dezvoltări semnificative ale sistemului informatic de facturare, prin care s-au evidențiat beneficiile care au fost acordate clienților. Prin urmare, beneficiile se vor reflecta în facturi după ce se va face actualizarea sistemului informatic.

"Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, în colaborare cu UAT-uri din Munţii Apuseni, va monitoriza în continuare cu atenţie modul în care Electrica Furnizare SA, dar şi alţi furnizori de energie electrică, vor aplica reducerea de 50% şi solicită cetăţenilor din zona Munţilor Apuseni care au contracte de furnizare a energiei electrice cu alţi furnizori să transmită prin intermediul UAT-urilor în care domiciliază sau lucrează dacă întâmpină probleme în acordarea acestui beneficiu legal", se precizează într-un comunicat al instituției.

Citeste si:
Senatul a votat legea pensiilor speciale. USR a protestat contra...
Senatul a votat legea...

USR modifică legea. Românii nu-și vor mai primi cardurile de energie de la poștă

Peste 60.000 de români locuiesc în cele 21 de localități. Aceștia ar urma să achite la jumătate de preț facturile de energie electrică, potrivit legii din 1996. Totodată, legea se aplică și în cazul localităților din Apuseni care sunt în județele Hunedoara, Bihor și Cluj. De asemenea, în legea din 1996 sunt specificați ca beneficiari și locuitorii din Delta Dunării.

Chiar dacă de curând a intrat în vigoare, legea cardurilor de energie se schimbă. USR a venit cu propunerea de a modifica legea, astfel încât 3,5 milioane de români nu vor mai fi nevoiți să bată drumul și să stea la cozi interminabile la Poșta Română pentru a-și primi cardurile de energie.

Citeste si:
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...
Cine va conduce Autoritatea...

Amendamentul USR a fost votat în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților și urmează încă o perioadă de timp și proceduri până când legea va fi modificată în totalitate.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Martie 2023 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.