Europarlamentarul Lazslo Tokes considera "grave" si "neadevarate" acuzatiile ca ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, ca ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el sustinand ca afirmatiile sale au fost "denaturate intr-o maniera inimaginabila".

Intr-un comunicat transmis, marti, MEDIAFAX, acesta a subliniat ca in data de 27 iulie, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", s-a referit la o autonomie functionala si apreciata, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmatiilor sale, in acest caz, in urma dialogul constructiv dintre Italia si Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de catre puterile iesite invingatoare din cele doua razboaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se intampla in Tirolul de Sud.

"Avandu-l langa mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (...) mi s-a parut firesc sa-i sugerez, sa-l rog (nu pentru prima data de altfel), sa incerce construirea unui mecanism similar sau asemanator cu cel al Tirolulului de Sud – evident impreuna cu Romania, in interesul ambelor tari, inclusiv al maghiarilor din Romania", a explicat Tokes.

El opineaza ca acest lucru ar fi posibil prin adaptarea la conditiile romano-maghiare a unui model experimentat si verificat, apreciat in mod unanim.

"«Unde dai si unde crapa» – zice romanul. In decurs de cateva ore, Tirolul de Sud al zilelor noastre, la care m-am referit, a fost rastalmacit aproape fara drept la replica sub forma protectoratelor lui Hitler si a protectoratelor fostelor imperii coloniale", mai arata europarlamentarul.

Laszlo Tokes mentioneaza ca in interventia sa a propus spre adaptare o realizare italiano-austriaca de exceptie, cu valoare de model, care poate fi observata, studiata si verificata la fata locului de catre oricine, si care – in caz de implementare – ar servi atat binele Romaniei, cat si cel al Ungariei.

El a respins modul in care afirmatiile sale au fost preluate - "ca László Tőkés vrea sa rupa Transilvania de Romania, ca vrea dictatul Ungariei, ca vrea ca Transilvania sa devina din pamant romanesc protectorat al ungurilor".

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

"Asistam in aceste zile in Romania la o diversiune mediatica prelungita, pronuntat antimaghiara, fiindu-mi repartizat - fara voia mea - rolul de tap ispasitor. (...) Trebuie sa constat un adevar trist: jocul «cartii maghiare» in Romania continua sa fie tentanta, caci ea aduce foloase politice sigure fara nevoia vreunei investitii", mai arata Laszlo Tokes in comunicat.

Referitor la declaratiile presedintelui Traian Basescu in ceea ce il priveste, Tokes sustine ca este cu totul imposibil ca cei din aparatul prezidential sa nu cunoasca modelul Tirolului de Sud si sa nu stie ca nu are nimic in comun cu protectoratele lui Hitler sau cu protectoratele practicate in cazul fostelor colonii ori cu dictatul ungurilor.

"Este posibil sa nu fi fost informat presedintele statului? Este imposibil! Fara indoiala, cele spuse de mine la Tusnad au fost denaturate intr-o maniera inimaginabila, in mod constient si premeditat. S-a cautat si s-a gasit un pretext pentru declansarea unui nou episod antimaghiar, mie revenindu-mi rolul ingrat de tap ispasitor. Se stie ca politica fara manipulare nu exista. Dar aici avem de a face cu o denaturare crasa, de nepermis in secolul al XXI-lea, in special in cazul unui stat membru al Uniunii Europene", a spus acesta.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

La comunicatul de marti al lui Laszlo Tokes este atasat si raspunsul sau la intrebarile primite in data de 27 iulie, la Tusnad, traducerea fiind insa diferita de cea realizata la eveniment de catre translatorii adusi de organizatori. Astfel, in anexa transmisa mati de Tokes nu apare termenul "protectorat", ci acela de "stat-garant": "…Solicit domnului prim-ministru Orbán Viktor si guvernului sau sa continue edificarea treptata a Sistemului de Conlucrare Nationala. Totodata, rog sa va asumati rolul de stat-garant in relatia dv. cu maghiarii din tarile invecinate Ungariei, cu cei din Transilvania, precum a procedat si Austria in cazul provinciei Tirolul de Sud din Italia. Aici la Tusnad propun, totodata, ca noi cei din Transilvania sa concepem un drapel al Transilvaniei, bineinteles, invitandu-i pe specialisti sa fundamenteze o asemenea propunere. Avem steag secuiesc, sa aiba deci si Transilvania propriul sau steag, caci este o macroregiune demna sa aiba simbolul – adica, drapelul – sau propriu. Va invit sa ne strangem sub acest drapel, sa cautam posibilitatile de cooperare in cauza regionalizarii Transilvaniei, a dobandirii autonomiei Transilvaniei si a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, in ceee ce priveste dezideratul federalizarii Romaniei – deci in scopul punerii in practica a acestor principii si obiective politice moderne. Asadar, sa gasim calea conlucrarii intre noi si cu confratii nostri romani".

Citeste si:
Schimbare bruscă de temperatură pe teritoriul României. Cod galben...
Schimbare bruscă de...

La Tabara de la Baile Tusnad, traducerea discursurilor participantilor a fost asigurata de patru translatori, adusi de organizatori de la Targu Mures, traducatorii fiind aceiasi care participa de cativa ani la evenimentul de la Tusnad.

Potrivit traducerii asigurate de interpreti la evenimentul din 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei, conform traducerii de la eveniment. Laszlo Tokes mai spunea ca Baile Tusnad, unde s-a desfasurat Universitatea de Vara "Balvanyos", reprezinta o zona autonoma a Tinutului Secuiesc.

Citeste si:
Eugen Tomac: „România nu are nicio șansă să intre în Schengen în 2023”
Eugen Tomac: „România nu are...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.