Deputatul PSD Bogdan Diaconu spune, intr-un comunicat, ca solicita MAE declararea liderului Jobbik Vona Gabor persona non-grata, mentionand totodata ca va depune la inceputul sesiunii parlamentare o propunere legislativa "pentru interzicerea manifestarilor si organizatiilor de tip extremist".

"Solicit Ministerului de Externe declararea de urgenta a cetateanului maghiar Vona Gabor persona non-grata pentru declaratiile sale fara precedent impotriva statului roman. Incitarea publica la conflicte cu Romania reprezinta o escaladare a extremismului maghiar la care statul roman nu are voie sa ramana fara replica. De asemenea, activitatea partidului Jobbik si a organizatiilor extremiste paramilitare maghiare trebuie interzisa pe teritoriul romanesc", sustine deputatul PSD, intr-un comunicat transmis duminica.

Potrivit MEDIAFAX, el mentioneaza totodata ca va depune la Parlament la inceputul viitoarei sesiuni un proiect de lege "prin care sa fie interzise manifestarile de orice fel (intruniri, tabere, conferinte, mitinguri) care, prin obiectul, desfasurarea sau mesajele lor aduc atingere directa sau indirecta art. 1 alin. 1 din Constitutia Romaniei".

"Proiectul de lege prevede de asemenea ca persoanele de cetatenie straina care promoveaza public in statele lor de origine, pe teritoriul Romaniei sau oriunde altundeva mesaje care aduc atingere directa sau indirecta art.1 alin.1 din Constitutia Romaniei sa fie considerate persona non-grata pe teritoriul Romaniei. Pentru a opri extremismul la sursa, proiectul propune ca partidele politice, fundatiile, ONG-urile sau orice fel de organizatii juridice sau non-juridice inregistrate in afara Romaniei care promoveaza mesaje si/sau desfasoara actiuni care aduc atingere directa sau indirecta art.1 alin.1 din Constitutia Romaniei sa fie declarate indezirabile pe teritoriul Romaniei, iar activitatea lor in interiorul granitelor Romaniei sa fie interzisa", mai spune Diaconu in comunicat.

Lider extremist maghiar: Jobbik isi asuma responsabilitatea unui CONFLICT cu Romania

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca declararea in calitate de persona non grata a unui cetatean strain este aplicabila, conform Conventiei ONU de la Viena privind relatiile diplomatice, doar persoanelor avand statut diplomatic.

"Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca declararea in calitate de persona non grata a unui cetatean strain este aplicabila, conform Conventiei ONU de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961 (art. 9), doar persoanelor avand statut diplomatic. In analiza preliminara a MAE, declaratiile cu caracter extremist in cauza, care promoveaza, intre altele, ura si violenta pe motive etnice, ar putea atrage raspunderea autorilor in baza dreptului comun, avand in vedere, inclusiv, Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter rasist sau xenofob, si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii", se arata in comunicatul MAE.

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

MAE: Declaratiile Jobbik, extrem de grave. Guvernul maghiar sa se disocieze de ele

Ministerul mentioneaza ca, potrivit acestui act normativ, in cazul faptelor descrise si incriminate de acesta, urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror.

"De asemenea, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 85 procedura prin care un strain este declarat indezirabil, ca masura care se dispune impotriva unui strain care a desfasurat, desfasoara ori exista indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala sau ordinea publica. Aceasta masura se dispune de Curtea de Apel Bucuresti, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Procurorul sesizeaza instanta de judecata, la propunerea institutiilor cu competente in domeniul ordinii publice si securitatii nationale care detin date sau indicii temeinice in sensul mentionat mai sus", se mai arata in comunicatul MAE.

Citeste si:
Jobbik: Trebuie construit un gard pe toata lungimea frontierei...
Jobbik: Trebuie construit un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.