MAE a transmis, duminica, printr-un comunicat, ca asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute sambata la Joseni, ministerul mentionand totodata ca "dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei".

MAE a transmis duminica o serie de precizari de presa "ca reactie la declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni".

"Ministerul Afacerilor Externe condamna cu fermitate si respinge declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni, in cursul zilei de sambata, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteste faptul ca aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minoritatile nationale, la fel ca si asa zisele drepturi colective pentru minoritatile nationale, care sunt excluse conceptual din planul relatiei bilaterale prin Tratatul politic de baza din 1996", mentioneaza sursa citata, potrivit MEDIAFAX.

In ceea ce priveste afirmatia ca pentru solutionarea asa-zisei probleme a maghiarilor din Romania este necesara asumarea unui conflict intre Ungaria si Romania, MAE apreciaza ca "este extrem de grava". "Ea contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de pozitionari sunt complet anacronice si trebuie condamnate cu toata fermitatea de catre toti actorii responsabili din Romania, Ungaria si Europa, in general", se arata in comunicat.

"MAE dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei", continua comunicatul.

Citeste si:
Noile măsuri anti-COVID-19 propuse de CNSU au fost aprobate de Guvern
Noile măsuri anti-COVID-19...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

De asemenea, MAE "reaminteste ca este nevoit sa ia pozitie, in mod public, pentru a doua oara in decurs de o luna, fata de declaratiile unor oficiali ungari facute in contextul unor scoli sau tabere de vara organizate de teritoriul suveran al Romaniei care disoneaza cu Parteneriatului strategic ungaro-roman pentru Europa in secolul XXI".

"Ministerul Afacerilor Externe asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute la Joseni in cursul zilei de ieri", conchide comunicatul MAE.

Citeste si: Lider extremist maghiar: Jobbik isi asuma responsabilitatea unui CONFLICT cu Romania

Citeste si:
Papa Francisc efectuează o vizită de patru zile în Slovacia și Ungaria
Papa Francisc efectuează o...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.