Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sambata, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal, de la Borzont, judetul Harghita, ca partidul Miscarea pentru Ungaria - Jobbik isi va asuma responsabilitatea unui conflict cu Romania.

Gabor a afirmat ca partidul pe care il conduce v apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania si a precizat ca Ungaria are obligatia de a sprijini obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

"Eu cred ca Ungaria, dincolo de gesturile simbolice si de initiativele civice, are obligatia sa incerce sa dea glas acestei cerinte in fata forurilor internationale. Eu cred ca aceasta disputa (privind autonomia Secuimii) nu este disputa Romaniei si Ungariei, ci una europeana. Ungaria trebuie sa faca orice ii sta in putinta ca disputa pe seama autonomiei sa se finalizeze cat mai repede", a declarat Gabor, potrivit realitatea.net.

Liderul Jobbik a subliniat ca partidul pe care il conduce isi va asuma riscul de a deteriora relatiile dintre Romania si Ungaria pentru a sustine cauza autonomiei Tinutului Secuiesc.

"Este evident ca, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relatiei dintre Romania si Ungaria, ci starea societatii si natiunii maghiare, care ii include si pe maghiarii din Transilvania. Deci, daca apararea drepturilor maghiarior din Romania si reprezentarea lor inseamna conflict cu Romania, cred ca Jobbik isi va asuma aceasta reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumata de intreaga Ungarie", a mai adaugat Vona Gabor.

De asemenea, politicianul a cerut presei romanesti si romanilor sa inteleaga ca partidul sau incearca doar sa protejeze "propria rasa".

"Cer presei romanesti si romanilor sa inteleaga ca noi nu facem altceva decat incercam sa protejam propria noastra rasa, propria noastra natiune, sa reprezentam valorile si drepturile ei. Scopul nostru nu este sa actionam impotriva romanilor, ci sa actionam pentru maghiari si daca aceste natiuni arata toleranta, intelegere una fata de cealalta, noi suntem deschisi la o impacare istorica la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, daca scoatem din ecuatie problemele minoritatilor, sunt identice. Toate tarile (din Europa Centrala) sunt exploatate de capitalul international venit din Europa Occidentala si ar trebui sa actionam impreuna si nu separat impotriva acestui capital", a concluzionat Vona Gabor.

Citeste si:
Unul dintre liderii Hamas, ucis în Beirut într-un atac atribuit...
Unul dintre liderii Hamas,...

Citeste si: MAE: Declaratiile Jobbik, extrem de grave. Guvernul maghiar sa se disocieze de ele


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.