Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, vineri, ca relatia Frantei cu Romania nu trebuie rezumata la problema romilor, el aratand ca va face tot posibilul ca francezii sa cunoasca mai bine Romania, dar si pentru intarirea parteneriatului strategic Paris-Bucuresti.

El a subliniat, in discursul tinut la receptia organizata la Ambasada Frantei cu ocazia Zilei Nationale, ca nu vrea sa aplice "logica simplista a stigmatizarii" Romaniei pentru problemele cauzate de romi in Hexagon.

"Si trebuie facuta cunoscuta Romania, mai ales in Franta si eu imi asum pe deplin acest angajament. Am rezumat de prea multe ori in ultimele luni relatiile intre Franta si Romania la problema romilor. Bineinteles ca exista aceasta problema, iar dumneavoastra sunteti primul-ministru care a spus prima oara atat de sincer ca minoritatea roma trebuie sa traiasca in tara sa natala si trebuie sa ii oferite mijloacele in acest sens. Si trebuie sa impartim si misiunea de a lupta impotriva criminalitatii organizate care exploateaza fiinte umane in cersetorie, prostitutie, cu o cooperare politieneasca si judiciara reintarita. Iar Franta trebuie sa isi asume responsabilitatile in aceasta privinta. Dar eu nu vreau sa intru in aceasta logica simplista a stigmatizarii. Vreau si eu, ca si dumneavoastra, sa rezolvam aceste probleme, sa le abordam, dar nu vreau sa rezum relatia cu Romania la aceasta chestiune", a afirmat Ayrault in discursul sau tinut in prezenta premierului roman Victor Ponta.

De asemenea, premierul Ayrault a aratat ca, dincolo de acordurile economice incheiate, cel mai mult l-a marcat in vizita la Bucuresti intrevederea cu oamenii de cultura romani, care vorbesc "atat de minunat limba franceza".

"Ceea ce m-a emotionat cel mai mult a fost intalnirea din aceasta dupa-amiaza cu artistii, oameni din lumea culturii, care vorbesc atat de frumos limba franceza si care mi-au transmis acest mesaj: ca esential in relatia dintre Franta si Romania este cultura, limba, valorile pe care le impartasim. (...) Sunteti un membru activ, dinamic al Organizatiei Internationale a Francofoniei, dar trebuie mers mai departe. Aceasta mi-au spus oamenii de cultura, ca trebuie fara incetare sa reinnoim aceasta cunoastere a culturilor noastre. Sa invitam artistii francezi sa vina in Romania, sa invitam artistii romani in Franta", a spus premierul Frantei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Totodata, el a aratat ca intarirea relatiei bilaterale poate produce rezultate si in plan european, unde cele doua tari au avut pozitii comune in privinta negocierii Politicii Agricole Comune, a acordului comercial cu SUA sau in problema Siriei.

"Este important ca francezii, in numele carora vorbesc astazi, sa cunoasca mai bine Romania, sa cunoasca aceasta tara mare cu peste 20 de milioane de oameni din Europa Centrala si de Est. Este un mesaj de incredere, de amicitie, un mesaj al vointei pentru a reintari relatia economica, culturala si stiintifica dintre tarile noastre. Sa reintarim cooperarea noastra intr-o Europa pe care ne-o dorim mai ambitioasa in privinta cresterii economice si locurilor de munca, pe care o vrem mai solidara in privinta energiei, a asigurarii securitatii si diversitatii surselor de aprovizionare cu energie", a spus premierul Frantei.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.