Instanta suprema este asteptata sa anunte vineri decizia in dosarul "Transformatorul" al ministrului Relu Fenechiu, dupa ce, la ultimul termen, Directia Nationala Anticoruptie a cerut pedeapsa maxima pentru acesta si ceilalti inculpati, care este de 15 ani de inchisoare cu executare.

Verdictul ar urma sa fie facut public la ora 15.00.

Potrivit MEDIAFAX, decizia nu va fi una definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Completul de cinci magistrati al instantei supreme.

Joi, cu o zi inainte de anuntarea verdictului, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a remis presei un comunicat cu "informatii relevante privind dosarul penal", in care sustine ca "prin analizarea probele aflate la dosarul cauzei rezulta, dincolo de orice dubiu, contrariul celor retinute in rechizitoriu".

"La data de 10.07.2013 am depus concluzii scrise prin care am solicitat achitarea, pentru ca, in esenta nu a fost savarsita nicio fapta penala, nu exista prejudiciu, nu a existat nicio intelegere, activitate de ajutor sau de inlesnire pentru savarsirea vreunei fapte prevazute de legea penala, astfel ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale vreunei infractiuni, nici ale faptei de abuz in serviciu, cu atat mai putin cele ale vreunei forme a participatiei la savarsirea acestei infractiuni", arata Fenechiu.

Completul care judeca dosarul "Transformatorul", formata din presedintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir si Mirela Sorina Popescu, au respins, la termenul din 4 iulie, toate probele si exceptiile invocate de avocatii lui Fenechiu si ai celorlalti inculpati.

Judecatorii au respins o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de avocatul ministrului Transporturilor, prin care se arata ca ordonanta de urgenta a guvernului ce reglementeaza atributiile Garzii Financiare sunt in contradictie cu mai multe articole din Constitutie si cu articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Magistratii au respins, dupa ce initial au admis, si audierea unui martor propus de avocatii lui Petru Andronache, director comercial al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2005.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Totodata, a fost respinsa o cerere prin care se solicita instantei sa ceara Serviciului de probatiune Iasi sa intocmeasca referate de evaluare in cazul celor judecati in acest dosar.

Tot la termenul din 4 iulie, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie a cerut instantei supreme condamnarea lui Relu Fenechiu si a celorlalti inculpati din dosarul "Transformatorul" la pedepse cu inchisoarea cu executare orientate spre maxim, pentru infractiunile de care acestia sunt acuzati pedeapsa maxima fiind de 15 ani.

De asemenea, procurorul DNA a solicitat ca inculpatii sa plateasca despagubiri civile. Astfel, procurorul a cerut ca Ioan Turbatu, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian sa plateasca, in solidar, 3,3 milioane de lei, plus TVA, iar Ion Marghidan, in solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian, alti 2,2 milioane de lei.

Citeste si:
Denivelări de asfalt la Podul de la Brăila la doar o lună de la...
Denivelări de asfalt la Podul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.