Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 237 voturi "pentru", 79 voturi "impotriva" si 9 abtineri, ordonanta privind amenajarea teritoriului si urbanism, neacceptand principalele obiectii ale presedintelui Traian Basescu din cererea de reexaminare adresata Parlamentului.

Presedintele a retrimis legea in Parlament criticand prevederile potrivit carora "modificarea prin planuri urbanistice zonale de zone ale unei unitati teritoriale de referinta, stabilite prin reglementari aprobate prin Planul urbanistic general poate fi finantata de persoane juridice si/sau fizice", aratand ca, "in aceasta situatie, coeficientul de utilizare al terenului propus de noua reglementare nu il va putea depasi pe cel aprobat initial cu mai mult de 20%, o singura data", considerand ca aceasta reglementare poate duce la realizarea unui dezechilibru in elaborarea planurilor de urbanism ceea ce ar putea afecta si unitatea zonelor protejate.

"Prin actul normativ trimis spre promulgare, sunt eliminate limitele de suprafata pentru extinderea intravilanului prin planul urbanistic zonal. O astfel de reglementare poate genera o dezvoltare haotica si nejustificata a intravilanului localitatilor, dezvoltarea urbanistica nemaiavand caracter durabil", se mai arata in cererea presedintelui, transmite MEDIAFAX.

Prin legea trimisa spre promulgare se abroga dispozitiile legale prin care autoritatile publice centrale care gestioneaza activitatea de turism la nivel national aveau atributii in ceea ce priveste modificarea documentatiilor de urbanism aplicabile in zonele turistice de interes national, zona costiera, zone montane si alte categorii de teritorii similare, se mai arata in cererea de reexaminare, precizandu-se ca eliminarea acestor atributii ale autoritatilor centrale competente in materie de turism poate genera modificari necontrolate ale documentatiilor de urbanism referitoare la aceste zone turistice, cu impact negativ la nivelul politicilor nationale referitoare la dezvoltarea turismului.

Basescu a atras atentia si asupra faptului ca in legea trimisa la promulgare se reglementeaza avizarea si aprobarea documentatiei de urbanism elaborata in baza unor certificate sau avize depuse la autoritatea locala competenta si neaprobate pana la data intrarii in vigoare a legii, "urmand ca actualizarea avizelor expirate si a certificatelor de urbanism sa se faca la faza de autorizare a construirii", iar in acest fel se poate ajunge ca aprobarea unei documentatii de urbanism sa se realizeze in baza unor avize expirate.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Deputatii au adoptat din nou ordonanta, stabilind ca "avizarea si aprobarea documentatiilor de urbanism elaborate inainte de 1 februarie 2012 si neaprobate pana la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta se vor face in conditiile Legii nr.350/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, cu luarea in considerare a documentatiilor intocmite si a avizelor obtinute".

"Actualizarea avizelor expirate se va face fara achitarea de taxe sau tarife de analiza, in termen de maximum 15 zile de la depunerea solicitarilor. In cazul neemiterii unui aviz sau raspuns in teremenul de 15 zile de la depunerea solicitarii, avizul respectiv se considera aprobat tacit", au mai stabilit deputatii.

Reprezentantii PDL au criticat modificarile aduse, deputatul PDL Gheorghe Tinel aratand ca acestea "servesc clientelei politice".

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.