Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 329 de voturi "pentru" si unul "impotriva", proiectul de lege privind unele masuri necesare pentru lucrari de dezvoltare a conductei de gaze naturale Nabucco.

Deputatii din toate grupurile parlamentare au apreciat ca este "un proiect pentru Romania si pentru romani".

Potrivit MEDIAFAX, proiectul de lege prevede, printre altele, reglementarea expresa a dreptului de proprietate privata asupra conductei, respectiv a continutului drepturilor asupra terenurilor afectate, determinarea regimului juridic aplicabil activitatilor de transport gaze naturale prin conducta, constituirea dreptului de superficie si de servitute asupra terenurilor tertelor persoane in favoarea Nabucco Romania si reglementarea criteriilor in baza carora se va efectua plata indemnizatiilor catre proprietarii sau titularii de activitati asupra terenurilor afectate.

Nabucco este calificat ca proiect strategic, incadrandu-se in obiectivul general de securitate energetica, ca element esential al dezvoltarii economice, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Potrivit celor adoptate de deputati, operatorul de transport si de sistem Compania Nabucco Romania sau Compania Nabucco International, dupa caz, se va organiza si functiona dupa unul din modelele "operator de transport independent", "operator de transport si de sistem separat din punct de vedere al proprietatii" sau "operator de sistem independent" si este persoana juridica certificata de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei conform procedurii de certificare precizata prevazute in de Regulamentul (CE) 715/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 iulie 2009 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale si de abrogare a Regulamentului CE 1.775/2005.

Proiectul mai prevede ca dreptul de superficie este instituit in favoarea Companiei Nabucco Romania si este dreptul de a construi conducta de gaze naturale, inclusiv instalatiile de suprafata, deasupra sau in subsolul terenurilor traversate, respectiv deasupra sau in subsolul terenurilor afectate de instalatiile de suprafata si de zona de protectie, Compania Nabucco Romania dobandind un drept de folosinta asupra acestor terenuri si dreptul de proprietate asupra conductei de gaze.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Dreptul de superficie se va constitui pentru o perioada de maximum 50 de ani de la data punerii in functiune a investitiei, inclusiv pe toata durata de construire.

Proiectul de lege pentru care Camera Deputatilor este for decizional instituie pentru Nabucco Romania si dreptul de servitute, tot pentru maximum 50 de ani.

Consortiul Nabucco a cheltuit pana in prezent sub 5% din valoarea investitiei pentru dezvoltarea proiectului, care insa nu a fost dezvaluita, desi deocamdata nu exista un acord concret cu furnizorii de gaze din Asia.

"Costurile de dezvoltare pentru Nabucco sunt sub 5% din valoarea investitiei. Aceste costuri de obicei se ridica la 10-15% din costurile totale. Sunt convins ca acesti bani au fost bine investiti", a declarat marti directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, intr-o conferinta de presa la Bucuresti.

Citeste si:
Construcția podului peste Dunăre de la Brăila a intrat în linie...
Construcția podului peste...

Oficialii Nabucco prezenti in conferinta nu au precizat care nivelul investitiei in Nabucco Vest.

Intrebat de presa cati bani a cheltuit Romania pentru proiectul Nabucco, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat: "De unde sa stiu eu?".

Din consortiul Nabucco fac parte Bulgaria, Turcia, Romania, Ungaria si Austria. Germania s-a retras recent din proiect. Gazele transportate de conducta ar urma sa vina din Azerbaijan si sa treaca prin Turcia, Bulgaria, Ungaria, Romania si Austria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.