Vicepremierul Liviu Dragnea sustine ca "analiza necesitatii" regiunilor s-a finalizat si s-a intrat in etapa a doua, cea privind configurarea viitoarelor regiuni administrative, dezbaterile publice urmand sa continue cand va exista "forma aproape finala, cu toate motivatiile".

Intrebat, joi, la Bistrita, in ce stadiu se afla procesul de regionalizare, vicepremierul a afirmat ca a fost finalizata prima etapa, aceea a "analizei necesitatii", in care specialistii au vrut sa stie daca regionalizarea este necesara, transmite MEDIAFAX.

"Toate analizele ne-au aratat ca este o fereastra de oportunitate acum, in acest an, s-ar putea sa fie ultima prin care, daca reusim sa intram, aceasta tara are o sansa foarte mare si unul din instrumentele serioase de dezvoltare echilibrata a Romaniei reprezinta regionalizarea”, a spus Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, s-a intrat in etapa a doua, cea de configurare a viitoarelor regiuni administrative, care trebuie sa se bazeze pe analize serioase si sa contina informatii despre fluxurile economice, caile de comunicatie, potentialul de dezvoltare, astfel incat fiecare regiune sa aiba o sansa, pe de-o parte, sa se dezvolte si, pe de alta parte, diferentele de dezvoltare sa se diminueze.

"Suntem foarte aproape. Cand vom fi aproape de forma finala cu toate motivatiile, vom continua dezbaterile publice", a spus Dragnea.

Acesta a adaugat ca presa face presiuni asupra sa sa dea publicitatii hartile, dar nu intentioneaza sa cedeze.

"Exista o presiune foarte mare din partea intregii prese, pe care o inteleg, dar nu voi ceda sa ies la televizor cu harti, asa cum cum le vedem noi, pana cand aceasta analiza nu e finalizata, pentru ca mi se pare un proces de importanta cruciala pentru aceasta tara. Nu facem regiuni nici pentru mine, nici pentru PSD, nici pentru USL, nici macar pentru Uniunea Europeana, facem pentru Romania. (...) Nu vreau sa cedez. Vom face dezbateri publice numai atunci cand avem niste analize si niste rezultate foarte bine fundamentate in asa fel incat sa fie imposibil sau foarte greu de contestat", a spus el.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Liviu Dragnea a adaugat ca au existat intalniri cu experti care au lucrat la procesele de regionalizare din Franta, Italia, Germania sau Polonia, care au fost utile pentru ca, desi Romania nu poate adopta vreun model, intrucat "are specificul ei", autoritatile se pot inspira din aceste procese ca sa evite greselile facute si astfel riscurile sa fie diminuate.

Totodata, vicepremierul a afirmat ca s-a stabilit ca viitoarele regiuni sa nu fie facute pe sistemul monopolar.

"Nu vrem sa inlocuim ghemul de decizie de la Bucuresti cu opt centre sau cate vor fi care devin aspiratoare, se dezvolta, iar restul regiunii ramane in continuare la periferie. (...)Vom stimula localitatile rurale sa se asocieze, in asa fel incat sistemul de dezvoltare in Romania, in loc sa fie dezechilibrat cu cateva insule de dezvoltare, sa fie pe sistem fagure, cu legaturi intre toate localitatile in asa fel incat dezvoltarea unei localitati sa poata sa ajute si la dezvoltarea celeilalte", a declarat Dragnea.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Potrivit acestuia, acum exista cateva milioane de cetateni care au acces la civilizatie, iar "milioane si milioane de romani' nu au asa ceva.
Intrebat daca regionalizarea nu va reprezenta un prim pas pentru divizarea teritoriala a Romaniei, Dragnea a spus ca la nivelul consiliilor regionale se vor putea adopta doar decizii, nu si legi.

"Prin lege sau prin Constitutie nu vor fi prevazute competente pentru viitoarele regiuni care sa dea posibilitatea vreodata ca vreun erou local sa vrea sa fuga cu regiunea din tara sau sa vrea sa decupeze acea zona din cadrul statului unitar roman. Nu se va ajunge la divizare. Dimpotriva", a raspuns Liviu Dragnea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.