Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, isi exprima solidaritatea cu primarul din Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert, amendat de CNCD, si considera ca introducerea conditiei cunoasterii limbii maghiare in administratia locala este justificata si legala.

Kelemen Hunor a declarat, intr-un comunicat UDMR remis MEDIAFAX, ca este solidar cu primarul din Miercurea Ciuc si ii ofera acestuia asistenta pentru solutionarea spetei in mod favorabil in instanta.

"In ultimii 23 de ani, UDMR a lucrat si pentru a ne putea utiliza in mod liber limba materna, iar in acest scop am creat un cadru legal. Nimeni nu poate fi exceptat de la respectarea acestor legi, nici la Miercurea Ciuc si nici in alte localitati. Apararea limbii materne si libera utilizare a acesteia este un subiect fata de care nu suntem dispusi sa facem nicio concesie. Acei membri ai Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii care au adoptat aceasta decizie ar trebui sa constientizeze ca ei nu trebuie sa lupte impotriva maghiarilor si a legii, ci impotriva discriminarii", a declarat presedintele UDMR, citat in comunicat.

Antonescu: E absurd ce solicita primarul din Miercurea Ciuc, limba romana este limba oficiala

Liderul UDMR precizeaza ca utilizarea limbii maghiare in administratia locala este un drept garantat de lege si ca "nu constituie exceptie de la acest caz nici arhitectul sef al primariei Miercurea Ciuc, in a carui fisa a postului s-a inclus si obligatia de a acorda audiente".

"La audiente se prezinta cetateni care au o serie de probleme curente. Intre acesti cetateni se afla si persoane a caror limba materna este limba maghiara, mai mult, in cazul municipiului Miercurea Ciuc, acestia din urma sunt majoritari. Din acest motiv, consider ca introducerea conditiei cunoasterii limbii maghiare este justificata si legala", a declarat Kelemen Hunor, citat in comunicat.

UDMR precizeaza ca, potrivit articolului 19 al Legii 215/2001, a administratiei publice locale, republicata), "in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, precum si serviciile publice deconcentrate asigura folosirea, in raporturile cu acestia, si a limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte".

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

De asemenea, in comunicat se aminteste ca alineatul 2 al articolului 76 prevede ca "In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, in raporturile lor cu autoritatile administratiei publice locale, cu aparatul de specialitate si organismele subordonate consiliului local, acestia se pot adresa, oral sau in scris, si in limba lor materna si vor primi raspunsul atat in limba romana, cat si in limba materna".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.