Singurii care pot schimba un sistem corupt sau nefunctional sunt oamenii, care au nevoie de curaj si de corectitudine pentru a se implica, este de parere politistul rutier Marian Godina, care isi aminteste, intr-un interviu pentru News.ro, de paradoxul unei vizite la IGPR, la Bucuresti, unde ”oameni cu functii mari” il felicitau si ii spuneau ca sistemul trebuie schimbat,cand, de fapt ”ma uitam la ei si ma gandeam ca ei sunt sistemul”.

Marian Godina a lansat, miercuri, in cadrul Salonului International de Carte Bookfest, la standul editurii Curtea Veche din Romexpo, cel de-al doilea volum al sau, “In misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!”, care ii urmeaza cartii ”Flash-uri din sens opus”, vanduta in 40.000 de exemplare de la data lansarii, in luna februarie.

Politistul a precizat ca nu se considera scriitor, desi unii ”rautaciosi” au facut o comparatie intre el si Andrei Plesu. El a adaugat ca i s-a parut mult mai greu sa scrie pentru copii.

Marian Godina a vorbit, intr-un interviu acordat agentiei de presa News.ro, despre noul sau volum, dedicat copiilor, “In misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!”, despre ce l-a determinat sa scrie prima carte, "Flash-uri din sens opus", dar si despre popularitatea pe care a castigat-o si despre cum se produce schimbarea pe care o dorim cu totii.

Va prezentam intergral interviul acordat de Marian Godina agentiei de presa News.ro.

Reporter: Spuneati ca va doreati sa scrieti o carte doar pentru dumneavoastra, sa o cititi la pensie. Cum v-ati hotarat sa publicati cartea "Flash-uri din sens opus"? Ce anume v-a determinat sa scrieti, care a fost ”cauza zero”?

Marian Godina: Asa e, initial asta aveam in gand, sa scriu tot ce mi se intampla la serviciu, pentru ca vorbeam cu colegii mei si ne minunam de cate putem vedea zilnic la servicu si spuneam ca ar fi pacat ca aceste intamplari sa fie uitate. Si initial ma gandeam sa le scriu si sa le am pentru mine la batranete. Insa am postat texte pe Facebook, acestea au devenit virale rapid, iar apoi in comentarii aparea tot mai des dorinta oamenilor de a le pune intr-o carte, de a publica o carte. Asa a aparut "Flash-uri din sens opus".

Citeste si:
Vlad Prioteasa, fondator Gift Idea, ne povestește cum este...
Vlad Prioteasa, fondator Gift...

Reporter: Cum ati ajuns la titlul "Flash-uri din sens opus"? Ce semnificatie are?

Marian Godina: Titlul este unul destul de sugestiv, zic eu, pentru ca asta si fac, de fapt, in aceasta carte, dau niste "Flash-uri din sens opus”, adica vreau sa arat oamenilor ca si noi, politisti, suntem exact ca ei si suntem pe aceeasi baricada.

Reporter: In paginile volumului "Flash-uri din sens opus" vorbiti despre felul in care ati fost instruit sa fiti ”orientat” si despre cum ati ales sa fiti corect in schimb, indiferent de consecinte. In ce masura credeti ca le-ati dat curaj colegilor sa faca la fel?

Marian Godina: Eu cred ca le-am dat curaj intr-o mare masura, mai ales ca lucrurile s-au schimbat enorm, as spune radical fata de cum era cand am iesit eu din scoala de politie si cum sunt acum. Adica s-a ajuns la un nivel ridicat de corectitudine si de profesionalism.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Reporter: Cum credeti ca lupta "Flash-uri din sens opus" impotriva ideii ca politistii sunt majoritar corupti?

Marian Godina: Cartea in sine nu stiu cat de mult lupta, sunt alte institutii abilitate care lupta impotriva coruptiei.

Reporter: Poate fi sistemul schimbat din interior? De ce este nevoie pentru o astfel de schimbare?

Marian Godina: Eu cred ca numai din interior poate fi schimbat si chiar ma miram ca intr-o vizita la IGPR, aici, la Bucuresti, toti de acolo, oameni cu functii mari, toti ma felicitau si chiar spuneau: ”Bravo”, ”trebuie sa se schimbe si la noi”, ”foarte bine”. Si ma uitam la ei si ma gandeam ca, de fapt, ei sunt sistemul. Ei, in particular, fiecare ma felicita in parte. Dar noi trebuie sa ne schimbam, de fapt. Cred ca e nevoie de o doza de curaj si de corectitudine din partea fiecaruia, pentru ca, automat, daca tu nu esti corect nu o sa ai niciodata curaj sa spui ceva.

Citeste si:
Care este schimbarea de care ai nevoie chiar acum în viața ta în...
Care este schimbarea de care...

Reporter: Luca apare intr-un capitol din "Flash-uri din sens opus" ca un copil simpatic care va saluta militareste de fiecare data, dar nu vrea sa vorbeasca cu dumneavoastra. Cum a decurs prima conversatie cu el?

Marian Godina: N-as vrea sa stric surpriza din carte, asa ca va recomand sa cititi in cartea pentru copii.

Reporter: Ce v-a convins sa scrieti cea de-a doua carte, “In misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!”?

Marian Godina: Imi plac foarte mult copiii si la "Flash-uri din sens opus" asta a fost unul dintre regretele mele, ca aceasta carte nu a putut fi si nu poate fi… Desi unii parinti au ales sa ii lase pe copii sa citeasca, desi eu le-am recomandat sa nu faca asta. Asa ca am venit cu o noua carte, destinata special lor, in care limbajul este unul adecvat si din care au foarte multe de invatat. Vor invata reguli de circulatie, ambalate frumos, in niste povesti, astfel incat ei nici nu vor simti ca, de fapt, e o carte cu rol educativ.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Reporter: Prin cea de-a doua carte ii invatati pe copii despre regulile de circulatie si ca politistii sunt prietenii lor. Ce gandea copilul Marian Godina despre politisti? Aveti vreo amintire legata de politisti?

Marian Godina: Cred ca acum e prima oara cand ma gandesc la asta. Cred ca aveam o oarecare teama, dar nu inteleg de ce, ca parintii mei nu mi-au zis niciodata sa ma feresc de politie, dar aveam asa, o teama. Nicidecum nu m-as fi gandit vreodata sa le raspund urat sau… Imi aduc aminte ca eram copil si intr-o seara am stat un pic mai mult decat trebuia pentru un copil in fata blocului si o patrula de politie ne-a legitimat si eram, asa, foarte speriat. Bine, era si alta generatie. Acum, cand intalnesti tineri, nu mai au acelasi respect.

Reporter: V-ati gandit vreodata sa emigrati? De ce?

Marian Godina: Sincer, da, mi-a trecut prin gand, pentru ca simteam nevoia sa vad cum e si in alta parte, sa iau totul de la zero. A ramas numai un gand.

Reporter: Anticipez o intrebare a cititorilor dumneavoastra. Veti scrie in continuare? Poate un roman politist, cu personaje fictive?

Marian Godina: M-am gandit si la asta, insa nu stiu cat de bun as fi sa fac asta, pentru ca in "Flash-uri din sens opus", la initiativa unor colegi care mi-au spus ca au si ei foarte multe intamplari si ca ar fi fain sa mi le spuna si eu sa le transpun, am incercat o singura data sa fac asta si nu mi-a iesit. Una e sa traiesti tu, si alta e sa…

Reporter: Sunteti foarte popular. Cum credeti ca ati castigat aceasta popularitate si cum aveti de gand sa o utilizati?

Marian Godina: Cred ca a fost ceva inedit pentru Romania ca un politist sa scrie pe Facebook, sa posteze texte. Imi aduc aminte cand am inceput cu pagina de Facebook, ca, desi eram in anul 2015, inca exista o reticenta a colegilor mei sa isi puna poze cu ei pe Facebook in uniforma, dar odata cu mine, lucrurile s-au schimbat, inclusiv pagini ale institutiilor publice s-au deschis si arata astfel astazi.

Reporter: Ce contine cartea ”In misiune cu Marian”, cum e structurata?

Marian Godina: Cartea e structurata pe capitole, fiecare capitol cu o regula de circulatie. Este si un capitol care nu are legatura cu asta, despre promisiuni, despre prietenie. E o carte care, in mod cert, va aduce un plus de cunostinte oricarui copil.

Nascut in 7 septembrie 1986, Marian Godina a devenit cunoscut datorita textelor amuzante postate pe Facebook, in care a prezentat intamplari din viata de politist rutier. In prezent, pagina sa de autor este apreciata de aproximativ 270.000 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.