Mii de oameni morți, distrugere, foamete și niciun semn de pace - acesta este bilanțul unei luni de război între Israel și Hamas. Între timp, alți 51 de cetățeni români sunt pe punctul de a fi evacuați, miercuri, din Fâșia Gaza. Ei vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

Încă 51 de cetățeni români și membri ai familiilor urmează să plece din Fâșia Gaza

93 de români și membri ai familiilor lor - dintr-o listă de 103 oameni - au plecat din Fâșia Gaza. Ei s-au numărat printre cei evacuați, ieri, prin punctul de trecere de la Rafah. Procedurile au durat mai mult decât era preconizat inițial, deoarece oamenii care pleacă din Gaza trec prin două controale: unul israelian și unul egiptean.

Pe o listă cu persoanele care vor fi evacuate azi se află încă 51 de cetățeni români și membri ai familiilor lor, a transmis Ministerul de Externe român. Totodată, de pe lista de ieri au mai rămas 10 români care trebuie să treacă în Egipt.

Conform instituţiei, cetăţenii evacuaţi urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale. MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni.

MAE subliniază că „situaţia de securitate din regiune se menţine complexă şi volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcţie de factorii din teren, astfel încât siguranţa persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol”.

Armata Israelului a pătruns în inima enclavei. Organizația Hamas începe să se prăbușească

Israelienii au pătruns în inima enclavei, cu scopul de a elimina gruparea Hamas și găsirea ostaticilor. Până ieri, 665 de camioane au intrat în enclavă. IDF a declarat că duce un război cu Hamas, nu cu oamenii de acolo. De aceea, până și civilii din Gaza încep să se împotrivească organizației teroriste.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a catalogat Fâşia Gaza ca fiind un epicentru al terorismului: „Gaza este cea mai mare bază teroristă construită vreodată de om. Există kilometri întregi de tuneluri subterane. Acestea se conectează cu spitale, cu școli”.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Toto Gallant a declarat că cel mai înalt lider al Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, stă izolat în buncărul său. Mai mult, și-ar fi implorat proprii aliați să elibereze ostaticii. Între timp, oficialii israelieni insistă că nu vor înceta focului.

„Nu va exista o încetare a focului. Vom merge înainte. Ne concentrăm asupra atacului din Gaza”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene.

„Luptele din sud avansează cu o forță pe care Hamas nu a mai văzut-o până acum. Orașul Gaza este împânzit”, Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2023 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.