Ucrainenii au lovit cu rachete Storm Shadow două poduri rutiere cheie care leagă peninsula Crimeea, ocupată de ruși, de regiunea Herson, și ea parțial ocupată. Rușii sunt obligați acum să redirecționeze traficul rutier de la rute mai scurte în est către rute mai lungi în vest, conform experților occidentali.

Ucrainenii lovesc tot mai mult în Rusia şi în teritoriile controlate

Atacurile ucrainene asupra a două poduri cheie care leagă peninsula ocupată Crimeea de regiunea Herson,şi ea ocupată de Rusia, vor perturba semnificativ logistica pentru armata rusă, arată evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză a situației de pe front.

Ucraina a lansat, duminică, lovituri de rachete de precizie asupra podurilor rutiere Ciongar și Ghenicesk. Presa rusă a publicat imagini care arată daune mai „semnificative” la podul Ghenicesk, unde o secțiune s-ar fi prăbușit parțial, conform ISW.

Podul Ciongar a suferit „daune minore”, mai evaluează ISW. Kievul a transmis clar că va încerca să izoleze Crimeea de teritoriile capturate de ruşi în sudul şi estul Ucrainei.

„Astfel de lovituri vor continua: Forțele Armate ale Ucrainei încearcă astfel să perturbe aprovizionarea Forțelor Armate Ruse pe frontul de sud”, a evaluat un proeminent blogger militar rus, Rybar.

Forțele lui Putin sunt acum obligate să folosească alte rute, unele fiind mai aproape de pozițiile ucrainene din regiunea Herson și, în multe cazuri, în raza de acțiune a artileriei de pe malul de vest al Niprului.

Rușii au avariat de a reduce riscul ca transporturile de arme și provizii să fie lovite de artilerie în această zonă, mergând prin sate, pe un traseu mai lent și mai puțin eficient.

„Forțele ucrainene par să își extindă eforturile de a viza ținte navale rusești implicate în logistica rusă în Marea Neagră”, a mai menţionat ISW.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Liderul rus al Crimeei, Serghei Aksionov, a declarat duminică faptul că armata ucraineană a lansat mai multe rachete asupra podului Ciongar, peste golful Sivaș, dintre care una a afectat pavajul.

„Inamicul a efectuat un atac cu rachete în imediata apropiere a podului Ciongar, în nordul Crimeei. O parte dintre rachete a fost doborâtă, dar una şi-a atins ţinta. Există pagube la pavajul podului rutier, reparaţiile au început deja. Nu există victime”, a indicat el pe Telegram.

La rându său, guvernatorul în funcţie instalat de Rusia în regiunea Herson, Vladimir Saldo, a afirmat că în atac au fost folosite rachete britanice Storm Shadow.

Loviturile ucrainene în interiorul Rusiei și a teritoriului controlat de Moscova în Ucraina au devenit din ce în ce mai comune iar Kievul a anunţat oficial că atacurile vor continua când președintele Volodimir Zelenski a transmis că războiul se „mută în Rusia”.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 August 2023 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.