Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor acreditaţi la Kremlin că Rusia iese din acordurile pentru transportul de cereale pe Marea Neagră. Oficialul a menționat că decizia nu are legătură cu atacul asupra podului Kerci din Crimeea. După anunț, cotația grâului a crescut semnificativ.

Crește prețul grâului după ce Rusia a ieșit din acordul cerealelor

Rusia a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a transmis luni ambasadorul rus în Belarus, Boris Grîzlov.


  • Acordul a încetat în ziua de 18 iulie.

  • Înțelegerea permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale și să navigheze în siguranță prin Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor din Turcia.

„Din păcate, partea din acordurile privind Marea Neagră care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent. Prin urmare, acordul său a fost reziliat. De îndată ce partea rusă va fi finalizată, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acestui acord”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.

Acordul privind cerealele din Marea Neagră a impus măsuri pentru exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina.

De la semnarea acordului, navele au transferat volume uriașe de exporturi de cereale din trei porturi cheie ucrainene din Marea Neagră - Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi - către piețele mondiale. Porumbul reprezintă jumătate din exporturi, urmat de grău.


  • Principalele piețe pe care au ajuns cerealele sunt China, Spania, Turcia, Italia și Olanda.

„Condamn ferm decizia cinică a Rusiei de a pune capăt Inițiativei privind cerealele prin Marea Neagră, în ciuda eforturilor ONU și Turciei. UE lucrează pentru a asigura securitatea alimentară pentru cei vulnerabili din lume”, a scris, luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Cu cât s-a majorat prețul în ziua când Rusia a transmis că nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră

Acordul, care în decurs de un an a permis plecarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene în ciuda conflictului, a expirat luni, la miezul nopții ora Turciei.

Cotația grâului a crescut semnificativ luni, după anunțul Rusiei, au transmis traderii. La bursa de cereale de la Chicago, cotațiile futures la grâu au urcat luni cu 3,4% până la 6,84 de dolari per bushel (aproape 27 de kilograme), după ce anterior s-a înregistrat un avans de peste 4%.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Iulie 2023 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.