Uniunea Europeană a aprobat cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei. Unele dintre măsuri se referă la activitatea unor bănci, propuse spre eliminarea din SWIFT.

UE a adoptat al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Vineri noaptea, Uniunea Europeană a adoptat al zecelea pachet de sancțiuni contra Rusiei. Acesta cuprinde o nouă listă de măsuri și interdicții, drept răspuns la ororile comise în războiul declanșat contra Ucrainei.

Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice şi mai extinse sancţiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul", a anunţat pe Twitter preşedinţia Consiliului UE.

Președinția din Suedia a transmis că susține Ucraina în continuare și este alături de poporul ucrainean până când acesta va învinge.

UE rămâne solidară cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie", arată mesajul preşedinţiei suedeze.

Statele UE au ajuns cu greu la un numitor comun, după ce Polonia a reproșat că restricţiile propuse pentru importurile de cauciuc rusesc în UE aveau prea multe excepţii şi perioade de tranziţie, astfel că efectul acestora ar fi fost inutil. Varșovia este principalul susținător al Ucrainei, însă datorită opunerii sale din cauza unui singur element, UE risca să nu poată adopta pachetul de sancțiuni la un an de la invazia rusească.

Aceasta este o optică foarte proastă. Ceea ce ar fi trebuit să fie esenţial aici este un mesaj de solidaritate cu Ucraina în această zi specială", a declarat un diplomat implicat în negocieri, citat de Reuters.

Alfa-Bank Tinkoff au fost excluse din sistemul global SWIFT

UE a menționat că al zecealea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei a fost elaborat special pentru a îngreuna finanţarea războiului şi pentru a limita Rusia la echipamente tehnice şi piese de schimb pentru armele de război. O altă măsură din pachetul de sancțiuni este excluderea băncii private Alfa-Bank şi băcii online Tinkoff din sistemul global SWIFT. Această măsură ar urma să atragă asupra sa pierderi de peste 10 miliarde de euro. Totodată, și G7, grupul celor mai puternice economii democratice, vor lua măsuri pentru a extinde sancțiunile care deja au fost adoptate. Grupul va întreprinde acțiuni pentru a slăbi Rusia, iar țările care vor ajuta Rusia vor suferi "costuri severe".

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Al zecelea pachet de sancțiuni adoptat de UE cuprinde restricții comerciale care presupun tehnologiile și bunurile cu dublu scop, în special 47 de tipuri de componente electronice care pot fi utilizate în producția de arme. Pe lista neagră au fost introduse și unele tipuri de echipamente grele, inclusiv vehicule de construcții și piese de schimb pentru motoarele de avioane. Comisia Europeană a estimat că acest pachet de sancțiuni s-ar putea ridica la 11 miliarde de dolari.

De asemenea, pe lista neagră a UE s-ar afla 62 de persoane fizice și 28 de organizații, printre care trei bănci (Alfa-Bank, Tinkoff și Rosbank), dar și Fondul național de avuție al Rusiei, două firme media holding (Patriot Media Group și Rossiya Segodnya) și Compania de asigurări Ingosstrakh. Însă UE nu se oprește aici și planifică să blocheze difuzarea serviciilor arabe ale RT și Sputnik pe teritoriul său.

Citeste si:
Patru țări din UE vor mai multe controale la culoarele de...
Patru țări din UE vor mai...

Lista neagră a persoanelor din Rusia

Lista neagră a persoanelor întocmită de UE a adăugat noi nume. Printre acestea se numără comisarul rus pentru drepturile omului Tatyana Moskalkova, vicepreședintele guvernului regiunii Moscova Vyacheslav Duhin și ministrul muncii, familiei și protecției sociale din Bașkiria Lenara Ivanova.

Pe listă se mai regăsesc și un grup de ofițeri militari de rang înalt și Evgheni Primakov, șeful Agenției Federale pentru Afaceri ale Comunității Statelor Independente, Compatrioții care locuiesc în străinătate și Cooperare Umanitară Internațională. Serviciul de Acțiune Externă al UE a transmis că în prezent, lista neagră a UE pentru Rusia numără 1.386 de persoane și 171 de companii.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.